Virágzó vidékünk

Veszélyben a magyar fürdők kétharmada, segítségért kiált az ágazat

A 18 ezer foglalkoztatottból már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget.

A Magyar Fürdőszövetség a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőágazat képviseletében Magyarország Kormányának azonnali intézkedését kezdeményezi a COVID-19 koronavírus járvány okozta súlyos gazdasági helyzetben, olvasható a szövetség Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közleményében.

A hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a hazai fürdők. A 15 leglátogatottabb desztináció között 13 fürdőváros található, a vendégéjszakák 71 %-a olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik

– fogalmaznak.

A vendégeket – néhány kivételes esettől eltekintve – alapvetően nem a szálláshelyek, hanem az adott desztináció kínálatában szereplő attrakciók motiválják az utazási döntéseikben. Ha az ország fürdőinek működése ellehetetlenül, azzal a turizmus utolsó, még álló mentsvára, a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll.

A fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik. Időközben arra kényszerültek a fürdők, hogy megkezdjék a létszámleépítéseket, ami első lépésben a meglévő munkavállalói állomány10-30%-át érinti. Az ágazatban foglalkoztatott 18 ezer munkahelyből tehát már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget

– áll a közleményben.

Bekerült Európa elitjébe a Zalakarosi Fürdő
Ötcsillagos minősítési tanúsítványt adott az európai fürdőszövetség, az EuropeSpa Med a Zalakarosi Fürdőnek.

Egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 %-a nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig. A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 %-át biztosan elveszítik, és a jelenleg ismert prognózisok ennek a trendnek a folytatódását vetítik előre 2021 első félévére is. A helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges.

Számításaink szerint az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása legalább 2021 nyaráig összességében 35 milliárd forint nagyságú likviditási alap vissza nem térítendő támogatás formájában történő biztosítását igényli

– összegez a szövetség.

A fürdőktől a 18 ezer munkavállaló foglalkoztatása révén az államháztartásba évente 28,3 milliárd Ft, az áfa-ból további 15 milliárd Ft folyik be, így ennek a tisztán hazai gazdasági ágnak a megmentését 2020-21-ben biztosító likviditási alap arányosnak tekinthető.

A tavasszal összeállított Fürdővédelmi Akcióterv középtávú javaslatcsomagukat változatlanul fenntartják, meglátásuk szerint most azonban azonnali ágazatmentő beavatkozásra van szükség. (OS)

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Így alakultak át a magyarok utazási szokásai a koronavírus miatt
Hangsúlyosabbak lettek a biztonsággal és higiéniával kapcsolatos elvárások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik