Virágzó vidékünk

Megtisztítják az ország egyetlen termálvizes szabadstrandját

Az idegenhonos vízi növényfajok gyérítését végzik a Hévízi-csatornán.

A Hévízi-tóból kilépő meleg víz a Hévízi-csatornán keresztül folyik le a tóból, majd 13 kilométer megtétele után a Zala-folyóba ömlik. A víz magas hőmérsékletének köszönhetően a legnagyobb mínuszokban sem fagy be.

A csatorna Magyarországon és Európa-szerte is egyedülálló fürdőhely. Évekig csak a helyiek tudtak a csatorna biztosította, szabadstrandnak is nevezhető helyről, azonban manapság már sok turista felfedezte, és főként nyáron többen a gyógyulás reményében érkeznek ide.

A csatorna növényvilága egyes szakaszon trópusi folyókra emlékeztet, és azt a növényzet egészével együtt karban kell tartani. Ennek megfelelően a napokban a Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának keretében, egy sikeres pályázatnak köszönhetően elkezdődött az idegenhonos vízi növényfajok gyérítése a Hévízi-csatornán

– olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

A Hévízi-csatornán a gyérítés a Hévízi-tó kifolyóján található zsiliptől a 76. sz. közlekedési útig terjed, közel 10 km hosszúságban.

Azokon a szakaszokon, ahol nincs, vagy kis mértékben fordulnak elő védett vagy védendő növények, és azok kikerülhetőek, a gyérítés gépi eszközökkel történik. Vannak azonban olyan szakaszok, ahol nagy kiterjedésben vannak jelen védett, vagy védendő fajok, ezeken a részeken a gyérítést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végzik kézi eszközökkel.

Kiemelt kép: YouTube

Egyre népszerűbb az ország egyetlen termálvizes szabadstrandja
Sokan a gyógyulás reményében érkeznek a Hévízi-tó vizét elvezető csatornához.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik