Virágzó vidékünk

50 éves a legütősebb magyar hómaró

YouTube/Magyar Közút
YouTube/Magyar Közút
Olyan ez a gép, mint egy háztartásban a karácsonyfatalp: évente talán csak egyszer kell, de ha nincs, akkor minden borul.

Öreg járgány nem vén járgány! Tudják ezt jól a Magyar Közútnál, ezért a korszerű útüzemeltető eszközök folyamatos beszerzésével párhuzamosan nagy gondot fordít a társaság a sokat megélt, számos üzemórát ledolgozott régi hómarók karbantartására is.

Egy sárbogárdi, decemberben 50 éves ZIL gyártmányú példányt éppen idén korszerűsítettek a szakemberek.  A hómarás igen speciális terület, olyanok ezek a gépek, mint egy háztartásban a karácsonyfatalp: évente talán csak egyszer kell, de ha nincs, akkor minden borul.

Tél tábornok
33 éve köszöntött ránk életünk legnagyobb tele Magyarországon
Zalától Baranyán át Borsodig felejthetetlen anekdoták és képsorok maradtak ránk 1987 januárjából.

A társaság hómaró adaptereit részben már sikerült adaptálni a korszerű eszközhordozó munkagépekre, traktorokra és Unimogokra, de amelyeknél ez nem lehetséges, ott a szakemberek azon munkálkodnak, hogy ütőképes állapotban tartsák ezeket a pótolhatatlan gépeket.

A nagyteljesítményű ZIL és Schmidt TS4-es hómaró célgépek többségét egyelőre még nem sikerült kiváltani más gépekkel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel ötven ZIL gyártmányú hómaró gépéből három Fejér megyében teljesít szolgálatot a hóakadályok eltávolításában. Az idén kerek évfordulót ünneplő sárbogárdi célgép 1970. december 29-én tette meg első útját.

Természetesen 50 év nem múlik el nyomtalanul semmilyen eszköz életében, ezen kiváló hómarók többsége is átesett már valamilyen szintű korszerűsítésen.

A sárbogárdi eszköz is valamikor a régmúltban az eredeti meghajtómotor helyett kapott egy korszerűbb, könnyebben karbantartható és javítható, az akkori magyarországi viszonylatban tömegterméknek számító Rába D10-es motort, idén nyáron pedig készülve a novemberi téli gépszemlére, újabb ráncfelvarráson esett át.

Friss festést kapott, ellenőrizték és javították a fék- és futómű berendezéseit, cserélték a gumiabroncsait, újralemezelték a fülke padlóját, a teljes fülkét újrakárpitozták, kicserélték a hidraulika tömlőket, valamint megerősítették a hómaró adapter tartókarjait. Továbbá új lámpákat szereltek fel rá, cserélték a fülke fűtőkályháját, ezekhez kapcsolódóan a munkagép feszültségi hálózatát 12 voltosról 24 voltosra alakították át.

Végül kicserélték a meghatómotor porlasztócsúcsokat, tisztították a hűtőrendszert és teljes olajcsere szervízen esett át a sárbogárdi járgány, ezzel jó pár évvel meghosszabbítva élettartamát. A munkagép könnyedén vette a műszaki vizsga akadályait és várja a következő bevetést.

Tél anno
Így nézett ki 80 éve a behavazott Magyarország
A Fortepan segítségével most felidézzük, milyen volt a tél a '40-es években hazánkban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik