Virágzó vidékünk

Teljesen megújul a népszerű balatoni kisvasút

Balatonfenyves Gazdasági Vasút
Balatonfenyves Gazdasági Vasút
18 éve nem működő nyomvonalat varázsolnak újjá.

Jövő nyáron már Csisztapusztáig roboghatunk a balatonfenyvesi kisvasúttal. Imremajor határában most fektetik le a síneket, s a töltéseket bazaltkővel erősítik meg, írta a Sonline.

Kapcsolódó
Mesztegnyőnél közlekedik az ország egyik legszebb erdei kisvasútja
Magyarországon tucatnyinál is több, második virágkorát élő erdei vasút működik.

Ezen a nyomvonalon 2002 óta szünetel a közlekedés, most azonban pályázati segítséggel újjáépítik a régi pályaszakaszt.

Évtizedekkel ezelőtt a fenyvesi iskolába naponta 5-600 gyerek járt és nagyon sokan a közeli majorságokból a kisvasúttal utaztak

– mondta a portálnak Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, hozzáfűzve, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a 70 éves kisvasút a Balaton környékének egyre kedveltebb turisztikai célpontjává válhat.

A csisztapusztai vonal újjáépítése egész évben biztosítja majd a termálfürdő könnyebb elérhetőségét, ezáltal a gyógyturizmus, a térség fellendülését hozhatja

– hangsúlyozta Kara Lajos, Buzsák polgármestere.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása szerint a kisvasúton 2018-ban és 2019-ben összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat, hét vasúti átjárót és egy hidat újítottak fel, a balatonfeny­vesi végállomás három deltavágányát és négy váltóját is korszerűsítették közel félmilliárd forintból.

Az Imremajor és Csisztafürdő közötti 8 kilométeres szakasz újjáépítésére 2,1 milliárd forint támogatást különítettek el.

Mivel ezen a vonalon 2002 óta szünetel a közlekedés, most teljesen új pályát kell építeni. A munkálatokat a régi pálya elbontásával már tavasszal elkezdték, jelenleg a régi műtárgyak elbontása és feltáróutak kialakítása zajlik, s még idén megépül az első új pályaszakasz Imremajortól a táskai elágazásig.

Csisztapusztán állomásépületet építenek, mosdó, kerékpártároló, vendéglátóipari egység és parkoló is létesül. Imremajor állomáson esőbeállót alakítanak ki.

A tervek szerint 2021 nyarán indulhat el a forgalom a megújult vonalszakaszon.

Kapcsolódó
Páratlan szépségűek a magyar kisvasutak
Korábban gazdasági célokra használták ezeket a vonalakat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik