Virágzó vidékünk

Néhai lakói emlékét is őrzi az év tájháza

Dombi alajosné
Dombi alajosné
A Felpéci Tájház nyerte el a 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet.

A Felpécért Alapítvány által működtetett Felpéci Tájház nyerte el a Magyarországi Tájházak Szövetsége által 2020-ban meghirdetett Év Tájháza címet.

 A Táncsics utca 18. számú házban élt néhai Hideg Sándor feleségével, Babos Lídiával, aki 1968-ban elhunyt. Hideg Sándor 1993. novemberében halt meg. A család szerette volna megtartani a házat, hogy az ősök emlékét őrizzék, és ott múzeumot hozzanak létre, a ház valódi tulajdonosának megkeresése azonban évekig tartott. Volt haszonbérleti szerződés a községi polgármesteri hivatallal, végső megoldás mégis akkor jött, amikor az örökös, Hideg Szabolcs és Hideg Éva felajánlották az alapítványnak a házat.

A Sokoróaljai-dombság vidéke értékes kincseket őrzött meg kulturális hagyományaiból, épített örökségéből, ennek egyik ékes példája a műemléki védelem alatt álló, muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkező Felpéci Tájház. A falu központjában álló gyűjtemény és a szőlőhegyi présház szakmailag hiteles képet tár a látogatók elé.

dombi alajosné

A tájegység népi építészetét hűen tükröző épület szoba-konyha-kamra beosztású, háromhelyiséges, egysoros elrendezésű. A ház berendezése, az enteriőr kialakítása ugyancsak autentikus, egykori evangélikus lakóinak életmódját idézve egyszerű, puritán.

A lakásbelső megjelenítése mellett a tájházban megtekinthetőek a helyben leginkább használt mezőgazdasági szerszámok, illetve a méhészethez kapcsolódó tárgy- és eszközállomány is.

A Felpéci Tájház igazi értékét azonban mégis az adja, hogy nem csupán egy megfelelő módon helyreállított népi műemlék és néprajzi gyűjtemény, hanem a közösségi, hagyományőrző események kedvelt színtere is, ahol a gyerekek játszva sajátíthatják el dédszüleik korának ismeretanyagát, ugyanakkor a felnőtteknek is maradandó élményt jelent a számukra biztosított programok gazdagságával.

dombi alajosné

A tájház főépülete, mely valaha egy felpéci lakóház volt, kiváló állapotban van. Az eredeti tájház „mag” közösségi térbe való bekapcsolása az épület háta mögötti hozzáépítéssel az alapítvány kulturális közösségszervező és oktató tevékenységét szolgálta, ezáltal megvalósult a tájházi gyűjtemény a helyi közösség napi szintű tevékenységébe való bekapcsolódása.

Az új épület építészetileg nem konkurál a tájházzal, megjelenésében markánsan elkülönül, egy percig sem áll fenn annak a veszélye, hogy szakavatatlan szemek összemossák a tájházzal. A porta tiszta és rendezett, és a tájház elkülönül a naponta használat területtől, ahol a közösségi alkalmak foglalkozásai zajlanak.

A közelmúltban sikerült a Kubinyi Ágoston Programra benyújtott pályázati forrásból a tájházi gyűjteményükbe bekapcsolniuk a község szőlőhegyén található hagyományos présházépületet a hozzá tartozó szőlő és gyümölcsössel.

A présház követően immár a tájházegyüttes tereit is gazdagítja, sajátos tematikájú kiállítóterével, bemutatójával, a szabadtéri pedagógiai célú használat lehetőségével.

Prikler Szilvia

Ennek a felújításnak a megvalósítása is példa értékű, hiszen egy olyan együttműködés keretében jött létre, ahol nem csak az épület népi építészeti értékei maradtak meg, hanem egy tudásátadó építőtábor, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Tájházigazgatósága által szervezett Népi Építészeti Nyári Egyetem kapcsán maga a népi építészeti tudás is – gyakorlati tudás formájában – tovább öröklődött.

Az alapítvány elnöke, Dombi Alajosné néhány hónapja, 2020. szeptember 4-én vehette át az Év tájházvezetője elismerést, így egy éven belül sikerült elnyerniük a tájházszövetség két rangos díját.

Kapcsolódó
Nagyvárosi parasztház lett 2019-ben az év tájháza
A veszprémi Bakonyi Ház 85 éve a hagyományok és népszokások őrzője.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik