Virágzó vidékünk

Már lehet szavazni a mélykúti júdásfára az Európai Év Fája versenyen

MTI/Sóki Tamás
MTI/Sóki Tamás
Az idei évben sem lehet előre megjósolni a végeredményt, de a korábbi tapasztalatok alapján kijelenthető: jó esélyekkel indul a hazai jelölt az Európai Év Fája versenyben. 14 ország fái vetélkednek egymással idén, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van, írja hétfői közleményében az Ökotárs Alapítvány.

Az Európai Év Fája verseny immár tizenegy éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

Magyarországot idén egy tavasszal meseszépen virágba boruló, több mint 250 éves júdásfa képviseli, amely a mélykúti templomdombon áll. 2020. októberében 5091 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa.

A mélykúti templom mellett álló fát Ferences-rendi szerzetesek ültették, a magjait Szabadkáról hozták magukkal. Érdekesség, hogy a júdásfa a kisváros pontos mértani középpontjában helyezkedik el.

MTI/Sóki Tamás

Akárcsak az előző években, idén is két fára szavazhat mindenki. Nem lesz könnyű választani – a hazai jelölt 13 versenytársa között megtalálhatjuk például Lecina (Spanyolország) ezeréves magyaltölgyét, amely körül boszorkányok is táncoltak a legendák szerint, vagy a Medulin (Horvátország) főterén álló több mint 100 éves ostorfát is.

A szavazás február 28-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig a március 17-i díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők.

Szavazni ide kattintva lehet.

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat közép-európai alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány. A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.

Kapcsolódó
Egy-két évtizeden belül eltűnik a fenyő, aztán a bükk Magyarországról
Lucból pedig csak mutatóban marad néhány példány.
Olvasói sztorik