Virágzó vidékünk

Milliónyi hársbodobács lepte el a fákat Nagycenken

Getty Images
Getty Images

A napokban lakossági bejelentés érkezett a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz, miszerint a nagycenki hársfasort milliónyi apró rovar lepte el a korán jött tavasz napsütésés időjárása következtében.

A park Facebook-posztja szerint hamar kiderült, hogy hársbodobácsokról van szó.

Az edenkert.hu korábbi cikke szerint a hársbodobács egy mediterrán eredetű poloska faj. A horvát tengerpartról és Délnyugat-Európából már a XIX. században, illetve előtte is ismert volt, de viharos terjedésnek csak az 1990-es években indult. A hárs és a mályvafélék magvaival táplálkozik, ez pedig nem jelent sem esztétikai problémát, sem a növények legyengülését, ezért nem is tekinthetjük kártevőnek.

Az egész országban gyorsan elterjedt, a telelő példányai hatalmas egyedszámban borítotják be a hársfák kérgét. A hársbodobácsok nem növényi kártevők, nem szívogatják a leveleket. Tulajdonképpen csak telente találkozunk velük. Néhány általuk kiválasztott hársfa törzsén csoportosan, összebújva húzzák ki a hideg napokat.

Az apró rovarok tehát sem emberre, sem a fákra nem jelentenek semmi veszélyt. Ha nagyítóval megnézzük őket kiderül, hogy egészen csinos, színes állatkákról van szó.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik