Virágzó vidékünk

Tőzikepaplan borítja a titokzatos csáfordi erdőt

Imre Péter
Imre Péter
Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja.

Soprontól mintegy 50 kilométerre, Győr-Moson-Sopron megye Vas megyével határos délnyugati területén, a Répce folyó mellett terül el Csáfordjánosfa, melynek egyik nevezetessége a védett, tőzikés erdő. A tavaszi tőzike februártól akár március végéig is virágzik, becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja.

A tavasz közeledésével már elkezdődött a tőzikék virágzása a Répce-erdőben, a jó idő beköszöntével a látványosság várhatóan újra rengeteg látogatót vonz a védett területre, írta a Kisalföld.

molnár lászló

A Tőzike tanösvény mintegy négy kilométer hosszú, az útvonal az ártéri területek legszebb, természeti értékekben legváltozatosabb részleteit mutatja be.

Még egy-két hét és az egész erdőt beborítja a pompázatos tőzikepaplan

– mondta a portálnak Németh Albert, Csáfordjánosfa polgármestere.

A faluban négy éve hagyomány, hogy a nőnaphoz legközelebb eső vasárnapon kézművesvásárral és ingyenes programokkal, sétakocsikázással várják a látogatókat a tőzikés közelében. Idén március 7-én tartották volna a rendezvényt, de ez a járvány miatt elmarad.

molnár lászló

Évekkel ezelőtt a csáfordjánosfai Tőzikés-erdőben komoly taposási kár keletkezett. Az ártéri erdőben a gyalogúton gyakran állt a víz, a látogatók a sarat kikerülve pedig sok növényt tapostak le.

A tőzikés megvédése érdekében gyalogosösvényt jelöltek ki, amiről nem szabad letérni. Aki mégis így tesz, az akár ötvenezer forintos büntetésre is számíthat.

Kapcsolódó
Tőzikék millióitól borult fehérbe a csáfordi erdő
Becslések szerint 13-17 millió tövet számlál a virág helyi populációja.
Olvasói sztorik