Virágzó vidékünk

Hősiesen őrizte fészkét egy költő rétisas-pár a fonyódi berektűzben

böröczky bulcsú
böröczky bulcsú
A madarak a végletekig kitartottak, majd elrepültek, ám az oltás után egyikük gyorsan visszatért.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság felmérése szerint 127 hektárnyi területet érintett a február 27-én keletkezett tűz a Fonyód közeli Nagyberekben, írja a nemzeti park.

Kapcsolódó

A tűzzel érintett terület teljes egészében Natura 2000 terület, megközelítőleg 90%-a ex lege védett láp. A növényzet a tűzben teljesen megsemmisült. A terület talaja azonban eléggé nedves volt, helyenként vízállásos, ezért feltételezhető, hogy a növényzet nem sérült olyan mértékben, hogy regenerálódó képességét elveszítse.

A nagytestű, gyorsan mozgó állatok – vaddisznó, gímszarvas -, valamint a terület madarai el tudtak menekülni a tűz elől. Mivel az elmúlt hét tapasztalatai alapján a kétéltűek szaporodási időszaka megkezdődött, számottevő károkat a terület kétéltű és hüllő állománya szenvedhetett, azonban a kár mértéke nem becsülhető, mert ezek maradványait az intenzív tűz gyakorlatilag elpusztította

– fogalmazott összegzésében Rozner György tájegységvezető.

A szakember érdekességként említette, hogy a területen található egy aktív rétisas-fészek, amelyet elért a tűz. A tűzoltók beavatkozásának köszönhetően a fészek nem sérült meg. A költőpár a tűz alatt a fészek körül repkedett, reggelre eltűntek, február 28-án a déli órákban viszont az egyik sas már a fészekben ült.

A fészekben volt két tojás. A szakemberek most azért szurkolnak, hogy a költő madarak ideiglenes távolléte a tűz idején nem okozott kárt a tojásokban, azaz nem hűltek ki, és a madarak kikölthetik azokat.

Kapcsolódó
120 hektáron pusztított a tűz a fonyódi berekben
A lángok olyan magasra csaptak, hogy azt az északi partról is lehetett látni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik