Virágzó vidékünk

Fecskebölcsőket helyeznek el több dunántúli vasútállomáson

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Az utóbbi két évtizedben jelentősen csökkent a fecskék száma, ezen szeretne változtatni a vasút is azzal, hogy több állomáson műfészkeket helyeznek ki, írta a Pécs Aktuál.

Kapcsolódó
Összefogás szükséges a fecskék megmentéséért
Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében.

A Magyar Madártani Egyesület Baranyai Csoportja arról számolt be, hogy korábban a vasútállomásokon – különösen a nagy pályaudvarok fogadóépületein – jelentősen számban költöttek a molnárfecskék.

Egy-egy helyen 100-200 pár is megtelepedett, a sárgolyókból épített fészkeik gyakran egymásra épülve sorakoztak a peronok falazatain

– írták.

A modernizálás, az állomások felújítása, átépítése oda vezetett, hogy számos helyről teljesen eltűntek a fecskék, és ahol még maradtak fészeképítésre alkalmas részek, ott is kevesebb pár talált magának költőhelyet.

A problémát a MÁV szeretné orvosolni, ezért a szakmai egyeztetéseket követően már megkezdték a pécsi területi igazgatósághoz tartozó állomásokon a műfészkek kihelyezését.

Ez Baranyában négy, Somogyban és Tolnában további öt állomást érint, ahol első lépcsőben 180 műfészket telepítenek.

Februárban az érintett baranyai helyszíneken a társaság dolgozói már kirakták a kerámiából készített fecskebölcsőket, márciusban a többi állomás kerül sorra.

Kapcsolódó
430 fecskefészket készített háza eresze alá a Tamásiban élő nyugdíjas
Tavaly április 8-án érkeztek meg az első fecskék Máticsékhoz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik