Virágzó vidékünk

Zöldell a Mecsek, előbújt a medvehagyma

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető.

A tavasz hírnökeként emlegetett, jellegzetes fokhagymaillatú medvehagyma idén is legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelent meg. Az erdőkben egyre több a szüretelő, írta a Bama.

Kapcsolódó
Az évezred térhódító növénye a medvehagyma
A medvehagyma élettani hatása a fokhagymával vetekszik.

Ezekben a hetekben ellepi az ország legismertebb medvehagyma-termő területét, a Mecseket a vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény. A piacokon, vásárcsarnokokban is sokan árulnak már medvehagymát, itt jellemzően 2–300 forintot kérnek egy csokorért.

A Mecsekerdő Zrt. azon területein, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből

– olvasható a portálon.

A medvehagymagyűjtést a 2021-es átmeneti évet követően 2022-től megszüntetik a Mecsekerdő kezelésében lévő védett területeken. Itt idén a gyűjtés – a kíméleti területek kivételével – az eddigi eljárásrendnek megfelelően, természetvédelmi engedély alapján, az erdőkezelővel kötött engedéllyel lehetséges.

A nem védett területeken továbbra is lehet gyűjteni medvehagymát kereskedelmi célra, ám a kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik. A Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehetett megvásárolni, az idei szezontól kezdve online árverés keretében.

Kapcsolódó
Medvehagyma kisokos: ésszel és mértékkel
Gyógyhatása és vitamintartalma egyaránt jól jön szervezetünknek a téli hónapok ínsége után.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik