Virágzó vidékünk

Ma elkezdődik a 175. balatoni hajózási szezon

MTVA/Bizományosi/Faludi Imre
MTVA/Bizományosi/Faludi Imre
A hagyományos hajózási szezonnyitó ünnep elmarad, pünkösdkor pótolnák.

Április 3-án, nagyszombaton elkezdődik a 175. balatoni hajózási szezon – közölte Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója a hirbalaton.hu megkeresésére.

Kapcsolódó
Balatonfenyves polgármestere: strandjainkon szinte telt ház lesz húsvétkor
Balatonfenyves polgármestere szerint a Balaton ilyenkor még nincs felkészülve ekkora forgalomra.

A szokásos tavaszi menetrend szerint Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalakon közlekednek a személyhajók, és ugyanezen települések kikötőiből, valamint Keszthelyről indulnak majd sétahajók április 3-ától.

Miként a tavalyi induláskor, most is be kell tartani a pandémia miatt bevezetett szigorú előírásokat a hajókon is, amelyek csak korlátozott számban szállíthatnak majd utasokat.

A cég a hajózási szezonnyitó ünnep megtartásáról sem mondott le. Amennyiben a vírushelyzet alakulása megengedi, pünkösdkor pótolják a jubileumi, 175. szezonkezdő eseményt.

A hajózási társaság által üzemeltetett balatoni kompok március 12-tőlok – az előre meghirdetett menetrend alapján – már 40 percenként járnak: Szántód felől 6.40 és 18.40 között, Tihany felől 7 és 19 óra között. A forgalomtól függően a járatokat sűrítik, akár folyamatos átkelést biztosítva az északi és déli part között.

MTI/Kollányi Péter

Megújult a flotta

A hajózási szezon előtt sorra újultak meg a hajók a BAHART flottájában, miközben az új hajók gyártása is folyamatos. A társaság több mint 200 millió forintot fordított korszerűsítésekre annak érdekében, hogy modern utazási feltételeket és üzembiztos működést biztosítson az utasoknak a szezonban

– olvasható a társaság weboldalán.

  • A fejlesztések részeként a BAHART zászlóshajójának számító Szent Miklós hajóba új, korszerű motorok kerültek, teljesen megújult a belső utastér, amely nemcsak bútorzatában korszerű és modern, de az itt található büfé is megfelel a mai elvárásoknak. A nyitott felső fedélzet is attraktív megjelenést kapott.
  • A hajópark megújítása és arculati egységesítésének részeként zajlott az idén 130 éves nosztalgiahajók, a Helka és a Kelén felkészítése is a szezonra. A Helka belső terének padlózata műgyanta burkolatot, a bútorzat pedig friss kárpitborítást kapott. A Kelén motoroson a felső fedélzet borításának régóta várt cseréje valósult meg, amely szintén műgyanta burkolatot kapott, de a mellékhelyiségek felújítása is megtörtént.
  • A Fonyód motoroson a belső és a hátsó fedélzet is új burkolatot kapott a szezon kezdetére, rendezvényhajózás igényeit jobban kielégítő székek kerültek be és a külső fedélzetre is.
  • A Lelle motoroson megújult a terem padlószőnyege, a hátsó fedélzet szintén műgyanta burkolatot kapott, míg az utazást új székek teszik komfortosabbá.
  • A legtöbb utast szállító Badacsony és Füred katamaránok büféit és belső tereit is megújította a BAHART. Szinte valamennyi hajó ablakára hőálló fólia került, ami energiatakarékosabb üzemelést tesz lehetővé.

Az idei hajózási főidényre megújul a társaság honlapja, amely mobileszközökön is könnyen kezelhető lesz. A korszerű kereső gyors és széles körű tájékoztatást biztosít a települések közötti menetrendi, program- és sétahajók indulási időpontjairól, szolgáltatásairól.

Kapcsolódó
Örökbe fogadott Vonyarcvashegy egy 50 éves halászhajót
A hajót muzeális értékként kívánják őrizni és interaktív bemutatókon keresztül szemléltetni a balatoni halászat múltját.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik