Virágzó vidékünk

1400 kutyát ivartalanítanak ingyen az országban

Pexels.com
Pexels.com
A program az előzetes tervek szerint 2021 év végéig tart, célja pedig a kóbor ebek számának csökkentése.

A nem kívánt szaporulat megelőzése érdekében indított ivartalanítási programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A program teljes költsége 50 millió forint, ami körülbelül 1400 kutya ivartalanítását teszi lehetővé országszerte. A program elsősorban a nőivarú egyedek ivartalanítását tűzte ki célul, olvasható a szervezet weboldalán.

A kutyák esetében a nem kívánt szaporulat szabályozása és megelőzése jelenleg az állatok ivartalanításával oldható meg megbízhatóan. Ennek ellenére – becslések szerint –hazánkban csupán a kutyák mintegy 10 százaléka ivartalanított. Ennek az aránynak kellene javulnia ahhoz, hogy a kóbor, illetve az állatmenhelyeken és az ebrendészeti telepeken gazdára váró ebek száma csökkenjen.

Az elmúlt években több sikeres, elsősorban menhelyi kutyákat érintő ivartalanítási projektet is folytatott már az Agrárminisztérium és a Nébih. Az idén márciusban indított program elsősorban az 5000 lélekszám alatti kistelepülésekre koncentrál, itt ugyanis nagyobb az ellenállás az ivartalanítással szemben, és a feltételek sem adottak az operációk elvégzéséhez.

Pexels.com

A lakosság egyre inkább támogatja az ivartalanítást

Az ivartalanítás mögött talán soha nem látott társadalmi támogatottság áll jelenleg, az emberek egyre inkább felismerik az ivartalanítás fontosságát, a program jelentőségét.

A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik. A hazai állatvédelem egyik legfontosabb feladata a kutyák nem kívánt szaporulatának humánus eszközökkel történő megfékezése, vagyis az ivartalanítás, amelyet az Agárminisztérium is minden rendelkezésre álló eszközzel támogat

– mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Mióta kötelezően chippel kell megjelölni a kutyákat, jelentősen csökkent az ebrendészeti telepekre bekerülő kutyák száma, még így is több mint 17 ezer kutyát fogtak be 2020-ban az ebrendészek

– hívta fel a figyelmet dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. Ez a szomorú adat azonban hatékonyan csökkenthető ivartalanítással, melyhez a Nébih új programja is szeretne hozzájárulni.

A program a szaporulat csökkentése mellett céljának tekinti, hogy az ivartalanítással kapcsolatos tévhiteket is eloszlassa. A beavatkozásnak ugyanis a kutyák egészségére nézve számos pozitívuma van: többek közt mérsékli az ebek domináns viselkedést, visszafogja szökési hajlamukat, de csökkenti az időskori megbetegedések, például a daganatok előfordulásának esélyét is.

A program az előzetes tervek szerint 2021 év végéig tart, a résztvevő ebek kijelölése központilag történik. A beavatkozásokat a megbízott állatorvosoknak a Magyar Állatorvosi Kamara kisemlősök ivartalanításának szakmai ajánlása szerint kell elvégezniük, az összes műtét 70%-ában nőivarú egyedeken.

Kapcsolódó
Teljesen máshogy kell számolni a kutyaéveket, mint azt eddig tudtuk
Egy friss kutatás szerint másként öregednek az ebek, mint mi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik