Virágzó vidékünk

Lenyűgöző lett Szeged első tűzfalfestménye

szeged.hu/Iványi Aurél
szeged.hu/Iványi Aurél
Egy uniós projekt keretében készült a remekmű.

A Duna régió nyolc országának kilenc városának jelenleg rejtett zsidó kulturális emlékeit tárja fel a Rediscover program, amely egy Európai Uniós projekt – írta a szeged.hu.

Ebben a projektben részt vesz Szeged is, ahol most a régi zsinagóga mellett a Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára egy megközelítőleg 150-200 négyzetméteres festményt készítettek. A tűzfalfestmény a város egy kevéssé ismert, mégis jelentős művészének Róth Manónak az emlékét őrzi: ő volt az, aki megfestette a szegedi zsinagóga ablakait.

szeged.hu/Iványi Aurél

A tűzfalfestmény ezeknek az ablakdíszítéseknek a motívumaiból áll össze

– mondta el a szeged.hu-nak Korponai Éva, az uniós Rediscover program szegedi projektmenedzsere. A tűzfalat Marton Ákos és Vinkó Leó festette meg, akik április 6-án láttak munkához, és eredetileg úgy tervezték, hogy négy hét alatt végeznek.

szeged.hu/Iványi Aurél

A Rediscover programban részt vesz Regensburg (Németország), Muraszombat (Szlovénia), Eszék (Horvátország), Szabadka (Szerbia), Temesvár, Galac (Románia), Orbászvár (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina), Kotor (Montenegró) is Szeged mellett.

Mikor a nővények díszítik
A természet graffitizik egy szegedi tűzfalon
Az évszakokkal változik a szín és a forma – mi minden csupasz tűzfalra ilyet szeretnénk.
Olvasói sztorik