Virágzó vidékünk

Pannonhalmán nyílik az ország első illatmúzeuma

Wikipedia.org
Wikipedia.org
Gyógynövényes látványműhelyt is kialakítottak.

A magyarországi bencés gyógynövénykultúra egyidős a pannonhalmi monostorral. Folyamatosan éltek itt olyan szerzetesek, akik szakképzett művelői a hagyománynak és szakkönyveikben, kéziratos munkáikban rögzítették kísérleteiket, tapasztalataikat.

Most újabb mérföldkőhöz érkezett a Pannonhalmi Főapátság. Gyógynövénykertjében május 30-án nyílik meg az ország első illatmúzeuma és a gyógynövényes látványműhely, írja a turizmus.com.

Kapcsolódó
Lombkoronák felett pompázik Pannonhalma új látványossága
A Kisalföldi Erdőgazdaság  Zrt. az elmúlt nyolc évben 919 millió forintot fordított közjóléti beruházásokra.

Az Illatmúzeum betekintést enged az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrába, a gyógyászat és az illatszeripar alapanyagát adó illóolajok előállításába, a termékek gyártásába

– adott tájékoztatást a Pannonhalmi Főapátság.

A Pannonhalmi Illatmúzeum több okból is különleges. Ez az első illatmúzeum az országban, valamint egészen az alapoktól indítja az illatokkal való ismerkedést. A látogatók először a gyógynövénykertben a helyben termesztett növényekkel és alapanyagokkal találkozhatnak. Utána érkeznek meg a lepárlóba, ahol vízgőz-desztillációval nyerik ki az illóolajokat.

Pannonhalma Élmény – Experience Pannonhalma/Facebook

Pannonhalma híres a levendulájáról, melyből évente átlagosan 110-130 liter illóolajat készítenek. Ez azt jelenti, hogy 11-13 ezer darab 10 milliliteres üvegcsét töltenek meg az illatos párlattal.

A látogatók az előállítás folyamatát látványmanufaktúrában nézhetik meg egészen a termékek gyártásáig, és csomagolásáig. Játékos, interaktív feladatok várják az érdeklődőket, sőt azt is megtudhatják, hogyan lehet egyszerűen kivonatokat készíteni a gyógynövényekből. Arról is bővülhetnek az ide látogatók ismeretei, mire és hogyan használták a szerzetesi gyógyászatban ezeket.

Tölcséreken keresztül Pannonhalma öt nagy, hagyományos illatából lehet szippantani: a levendula, az orvosi zsálya, a kakukkfű, a citromfű és a borsmenta jellegzetes illata mindenki elvarázsol.

A folyosókon sétálva számtalan egyéb tudni és szippantani való várja az érdeklődőket, többek közt a parfümipar kronológiába rendezett történelmével is meg lehet ismerkedni, de a mirhába, a rózsába, a rozmaringba, a pézsmába és az ámbrába is beleszippanthatunk. Aki jól figyel, azt is megtudhatja, hány kilogramm rózsaszirom szükséges 1 kilogramm illóolaj előállításához.

Kapcsolódó
5 gyógynövénykert, ahol őrzik a népi gyógyítás hagyományait
Hazánkban a kedvező természeti viszonyoknak köszönhetően mintegy 330 gyógynövényfajta él.
Olvasói sztorik