Virágzó vidékünk

Szúnyoginvázió fenyeget a Tisza-tónál

pixabay
pixabay
Idén később kelnek a szúnyoglárvák, de több, mint az előző évben. A tavalyinál erősebb invázióra kell készülni.

Ha nyár, akkor szúnyogok. Minden évben kiemelt téma a szúnyoghelyzet, különösen élővizeink környékén, így a Tisza-tónál is. A meleg beköszöntével az egyre több a vérszívó, ami zavarja a lakosságot és az ide látogatókat egyaránt. Sokak szerint már most elviselhetetlen a helyzet, amin a földi gyérítés csak ideig-óráig segít, írja a szoljon.hu.

Kapcsolódó
Ennyiért lubickolhatunk idén a Tisza-tavi strandokon
Nem mindenütt van belépő, viszont egyik strand látogatásához sem kell védettségi igazolvány.

Idén később kelnek a szúnyoglárvák, de több, mint az előző évben. A szúnyoginvázió kezdete egybeesik a turizmus újraéledésével, ezáltal a vérszívók nemcsak a helyieknek, hanem a látogatóknak is sok bosszúságot okoznak.

A füredi Tisza-híd melletti ártér sűrű, érintetlen, mocsaras növényzetében túlzás nélkül állíthatom, hogy milliárdszámra kelnek ki a szúnyogok. A rendkívüli tavasz azt eredményezte, hogy ez több hullámban történik meg. Nemrég ráadásul áradt a Tisza, ez ideális környezetet teremt a tömeges lárvakelésnek

– mondta a portálnak Andrási Lőrinc növényvédelmi szakmérnök, aki évtizedek óta tanulmányozza a vérszívókat.

A szakember elmondta, történt már biológiai kezelés az idei évben, de csak kis területen. A térség nagy része természetvédelmi terület, ahol minden gyérítési eljárás tilos, pedig a legnagyobb szükség éppen ott lenne rá, ahol minden ideális a szúnyoglárvák kikeléséhez.

A Tisza-tó északi részén számos elmocsarasodott terület van, amely a sok bomló szerves anyaggal igen kedvező, tápanyagdús környezetet biztosít a szúnyogoknak

– részletezte Andrási Lőrinc, aki szerint tömegével kelnek ki a vérszívók, ami előrevetíti, hogy nagyon sok szúnyog lesz nyáron a Tisza-tónál. A tavalyinál is erősebb invázióra kell készülni.

Mind központi, mind helyi szinten elkezdődött a probléma kezelése. A katasztrófavédelem ütemterv szerinti gyérítése mellett már a város önkormányzata is többször végeztetett földi melegködös beavatkozást, és a tervek szerint erre a nyár folyamán  többször is sor kerül.

Kapcsolódó
Ilyen csodásan ritkán látható a felhők alól a Tisza-tó
Fodor László látványos dronvideójában megcsodálhatjuk a téli tájat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik