Virágzó vidékünk

Kincsként óvják a Bükk kaptárköveit

mti/komka péter
mti/komka péter
2016 óta a Bükkaljai Kőkultúra részeként a hungarikumok listáját is gazdagítják.

Az élettelen természeti értékek megóvásában és bemutatásában kiemelt szerepet tölt be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, ezen belül is egyedülállóak a kaptárkövek, amelyek nem csupán természeti, hanem kulturális és szakrális jelentőséggel is bírnak, állagmegóvásuk egy 180 millió forintos projekt keretében a napokban fejeződött be, írta az MTI.

Kapcsolódó
Kutyaszorító és Királyszéke a szomolyai kaptárkövek ékessége
1960-ban nyilvánították védetté a területet, melyben tetemes károkat okozott a kőbányászat.

A különleges földtani képződmények megóvása szempontjából fontos lépés volt, amikor 2014-ben védelem alá kerültek a kaptárkövek, majd 2016 óta a Bükkaljai Kőkultúra részeként a hungarikumok listáját is gazdagítják. A fülkés sziklák leggazdagabb előfordulása Eger környékén, a Bükkalján található: 41 lelőhelyen 82 kaptárkövet ismerünk, a sziklaalakzatokban pedig 479 fülkét számoltak össze a szakemberek.

A 180 millió forintból megvalósuló projekt a kaptárkövek állapotának megőrzését, helyreállítását, védelmét és bemutatását segítette. A térségben összesen 21 helyszínen végeztek el különböző munkákat a kaptárkövek megóvása érdekében, ennek fontos eleme volt a képződményeket veszélyeztető vagy nem őshonos növényzet eltávolítása.

mti/komka péter A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Kaptárkő tanösvényének bejárata Szomolya közelében 2020. január 5-én. A tervezett Bükk-vidék Geopark kiemelt helyszíne a szomolyai védetté nyilvánított kaptárköveket bemutató tanösvény. A kaptárkövek olyan sziklaalakzatok, kúp alakú kõtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket és egyéb mélyedéseket faragtak.

Az előző uniós fejlesztési ciklusban 7 milliárd forintot fordított a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság faj- és élőhelymegőrzésre, állapotfelmérésre, természetvédelmi ismeretterjesztésre, illetve bemutatásra. A következő finanszírozási időszakban is hasonló nagyságrendben várhatók majd fejlesztések az igazgatóság területén.

A kaptárkövek olyan földtani alakzatok, amelyek az ember formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, történeti értéket is képviselnek. Az igazgatóság több helyszínen információs, bemutató táblákat is kihelyezett, hiszen a kaptárkövek évente 22 ezer látogatót vonzanak Szomolyán.

Kapcsolódó
Kaptárkövek, ingókövek, salakkúpok: magyar természeti csodák nyomában
A maguk nemében egyedülállóak, látványra különlegesek és mindenképpen megéri felfedezni őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik