Virágzó vidékünk

Fokozottan figyeljünk az utakon, elkezdődött az őzek násza

Pixabay.com
Pixabay.com
A vadveszély miatt vezessünk óvatosabban, körültekintőbben.

Július második felétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. A vadak ilyenkor aktívabbak, kevésbé óvatosak, így sokkal többet találkozhatunk velük a mezőgazdasági termőterületek melletti utakon, ezért érdemes fokozott óvatossággal vezetni még akkor is, ha nincs elhelyezve vadveszélyre figyelmeztető közlekedési jelzőtábla, írja a police.hu.

Kapcsolódó
Őzikék és dámok látogatták meg a magányos erdei házikót
Megismételhetetlen pillanatok a természet lágy ölén.

Íme néhány szabály, amit érdemes észben tartani:

Közlekedjünk lassabban!
A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 km/óra helyett csak 80 km/óra sebességgel haladunk, jóval több idő lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vad esetén.

Ne telefonáljunk!
Telefonálni vezetés közben különösen veszélyes és tilos, hiszen aki másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött.

Kapcsoljunk távolsági fényszórót lakott területen kívül!
Így sokkal nagyobb terület látható át. Szembejövő forgalom esetén természetesen le kell kapcsolni a reflektort!

Érdemes nagyobb követési távolságot tartani és folyamatosan figyelni az út mindkét oldalát!
A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkedhetnek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Érdemes tudni, ahol egy őz van, számítani lehet többre is.

Dudáljunk!
A fényszóróba nézve nem biztos, hogy az állatok látják a járművet, de a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázni kell azonban, ha az állat nem az úton áll, lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

Pexels.com

Érdemes tudni:

  • Lakott területen belül is találkozhatunk őzekkel vagy más vadállatokkal. Általában sötétedés után jönnek elő, de gyakorlatilag bárhol és bármikor felbukkanhatnak.
  • Vészfékezzünk, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé és adjunk hangjelzést!
  • Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látunk az úton, hívni kell a 112-es segélyhívó számot! Ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.
  • Az elpusztult állatot tilos elvinni, mert az lopásnak számít!
Kapcsolódó
Dámvad, gímszarvas, sakál vagy hiúz? Mennyire ismered a téli erdők vadállatait?
Vajon jól ismered hazánk kis- és nagyvadjait? Ebből a kvízből kiderül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik