Virágzó vidékünk

5 kihagyhatatlan látnivaló Pannonhalmán

Pannonhalmi Főapátság
Pannonhalmi Főapátság
Pannonhalmán a bencés főapátság épületegyüttese a legfőbb turisztikai attrakció, ám annak környezetében és a település környékén is bőséggel akad élményt adó látnivaló.

Ezek közül gyűjtöttünk csokorba öt kihagyhatatlan helyszínt, melyeket Pannonhalmán járva mindenképpen érdemes felkeresni.

Illatmúzeum

A Pannonhalmi Főapátság 11 hektáros arborétuma 1963 óta természetvédelmi terület. 2021 tavaszán itt nyílt meg az Illatmúzeum, mely betekintést enged az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrába, a gyógyászat és az illatszeripar alapanyagát adó illóolajok előállításába, a termékek gyártásába.

Pannonhalmi Főapátság

Az Illatmúzeum több okból is különleges: ez az első illatmúzeum az országban, valamint egészen az alapoktól indítja az illatokkal való ismerkedést.

A látogatók az előállítás folyamatát látványmanufaktúrában nézhetik meg egészen a termékek gyártásáig, és csomagolásáig. A múzeumban játékos, interaktív feladatok várják az érdeklődőket, akik megtudhatják, mire és hogyan használták a szerzetesi gyógyászatban ezeket.

Galéria
Pannonhalmi Főapátság

Az Illatmúzeum egész évben ingyenes látogatható.

Boldog Mór-kilátó

996-ban az első szerzetesek Csehországból érkeztek Pannonhalmára. Az első valóban Pannonhalmán nevelkedett szerzetes Boldog Mór, aki később Pécs második püspöke lett. Emlékét őrzi a monostor udvarán Stremeny Géza szobra, illetve az apátságtól rövid sétára található Boldog Mór-kilátó, amely a Lombkorona tanösvény szomszédságában emelkedik és 2012-ben újították fel. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható.

Az eredeti kilátót 1992-ben építették a  dombság 253 méteres magaslatán.  Az újjáépített, 20 méteres kilátó tetejéről a környék bámulatos panorámája tárul a látogató elé.

Viator Apátsági Étterem és Borbár

A 2010-ben megnyitott Viator Étterem a Pannonhalmi Főapátság látogatóközpont területén található, ahol egész évben ételkülönlegességekkel, minőségi helyi borokkal lehet hódolni a kulináris élvezeteknek. A Kosaras-domb tetején álló épület minden szegletét az elegancia és a béke érzete lengi be, ahol évezredes tradíciók kényeztetik a vendégeket modern köntösben.

Kátai Balázs Viator Étterem madártávlatból

A Viator Apátsági Étterem étlapján elsősorban szezonális tételek sorakoznak, különleges ételeket kínálva a betérőknek. Az étteremtől negyedórányi gyalogútra van a Lombkorona sétány, a levendulás kert és a Pannonhalmi Arborétum, így a vendéglátóhely egy egész napos kirándulásnak is pompás végcélja lehet.

Nyitvatartás: pénteken és hétvégén.

Lombkorona tanösvény

A Kisalföldi Erdőgazdaság  Zrt. beruházásában épült meg a Lombkorona tanösvény, melyet 2018-ban adtak át.

A Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet védett természeti területén belül, a társaság kezelésében levő monostort övező parkerdőben a megvalósítás során a környezetkímélő építési technológia mellett ügyeltek arra is, hogy az új attrakció úgy illeszkedjen a patinás környezetbe, hogy a pannonhalmi domb mívesen szép sziluettjét a legkevésbé se zavarja.

A lombkorona sétány – amely egy halat, mint keresztény szimbólumot formáz – kilátópontként is működik, kerekesszékkel is bejárható, közel 80 m hosszú, a legmagasabb pontja a talajszinttől 14 m magasságban van.

Pausa Apátsági Kávéház és Cukrászda

Fordított panoráma – így írható le a különleges látvány, itt ugyanis nem a hegyről, hanem a hegyre láthatnak rá a vendégek. A cukrászdában klasszikus süteményeket készítenek, csak kicsit másképp, ugyanis apátsági gyógynövényekkel fűszerezik a készülő édességeket. A Rákóczi túrós például kakukkfüves változatban kapható.

Pausa Apátsági Kávéház

Az italoknál is használják a természet adta lehetőségeket: apátsági gyógynövénylikőrök vagy teakeverékek is kaphatóak.

Nyitvatartás: szerdától vasárnapig.

Pannonhalma 1996-ban ünnepelte fennállásának 1000. évfordulóját. Az egész éves ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye volt II. János Pál pápa látogatása szeptember 6-án. Mind a mai napig ő az egyetlen római katolikus egyházfő, aki meglátogatta az itt élő szerzetesközösséget.

Pontosan 100 évvel korábban, 1896-ban, a honfoglalás ezredik évfordulóján a hét honfoglaló törzs emlékére az ország 7 pontján állítottak fel emlékműveket, köztük az egyik helyszín Pannonhalma volt. Napjainkban már csak Pannonhalmán és Ópusztaszeren állnak az emlékművek.

Szponzorált tartalom

A cikk Pannonhalmi Főapátság támogatásával készült.

Széchenyi 2020, készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik