Nincsen párja az új győri harangjátéknak Európában

Az eredeti harangok az első világháború alatt tűntek el.
Kapcsolódó cikkek

Győr szabad királyi várossá válásának 750. évfordulója alkalmából az önkormányzat pótolja az első világháború alatt a városháza tornyaiból eltűnt harangokat. Szerdán 37 harang érkezett az innsbrucki Grassmayr harangöntödéből a városba, amelyeket a Baross híd felöli kistoronyba emeltek be, írja az MTI.

Kapcsolódó
Fa harangtornyok az eldugott beregi falvak gyöngyszemei
Az ország legkeletibb csücske is rejteget különlegességeket.

Ezután a kecskeméti városháza harangjátéka mellett az ország legnagyobb harangjátéka lesz a győri. A harangok az innsbucki Grassmayr harangöntödében készültek idén nyáron, ahol 1599 óta öntik a harangokat.

A bronzharangok játéka hangterjedelemben három oktávot ölel fel, a hatvonalas C hangtól a háromvonalas C hangig terjed a skála. A harangjáték szeptemberben indul.

Az 1805-ben öntött és az első világháború során elrekvirált tűzharang helyébe is egy öntött új harang érkezik a nyugati toronyba, várhatóan december 6-áig. A tűzharang később a negyed, fél, háromnegyed és egész ütéseket üti majd, emellett lengetve, harangnyelvvel is megszólalhat a nagyobb ünnepségek alkalmával.

Krizsán Csaba/MTI

Európai kitekintésben az egyik legpontosabb hangolású harangjátéknak tekinthető a győri. A harangokat egyedileg készítették, 1100 Celsius-fokon öntötték, különlegességüket pedig a forma kialakítása adja, mert véglegesen az határozza meg a hangjukat

– mondta Most Balázs harangszakértő. Kiemelte azt is, hogy a másik különlegesség a hangterjedelem, mert a három oktáv annyira széles, hogy a könnyűzenei és a klasszikus zenei irodalomnak szinte a legtöbbjét el tudja játszani.

A harangok mintegy félszáz zeneszámból fognak játszani. Lesz egy évközi blokk, amelyben hétköznap húsz zeneszámot játszanak majd, hétvégenként pedig öt tematikus – matiné, operett, népdal, klasszikus és könnyűzenei – blokkból választanak. A könnyűzenei blokkot az önkormányzat szavazásra bocsátja közösségimédia-felületein. Mindezek mellett a nagyobb egyházi és állami ünnepekre is lesz ünnepi zenei program.

Kapcsolódó
Európa-szerte szólnak az ifjú felvidéki mester harangjai
Hagyományos eljárással készülnek, úgy, ahogy a középkorban.