Virágzó vidékünk

Létrejött az ország 17. natúrparkja

petomihalyfa.hu
petomihalyfa.hu
Magyarország területének mintegy tíz százalékát teszik ki a natúrparkok.

Létrehozták a szőlőhegyekre mint kiemelt tájértékekre szerveződő Vasi-Hegyhát Natúrparkot – jelentette be az agrárminiszter hétfőn Budapesten. A tárca megkötötte az együttműködési megállapodást a 17. natúrpark munkaszervezetével, írta az MTI.

Kapcsolódó
Nem csak az országnak, a Hegyhátnak is van már tortája
A győztes a Tavaszi zsongás fantázianevű finomság lett.

Magyarország területének mintegy tíz százalékát teszik ki a natúrparkok, amelyek elősegítik a fenntartható és értékőrző tájhasználatot, népszerűsítik a tájra jellemző helyi termékeket és szolgáltatásokat. A Magyar Natúrpark Szövetség legfőbb célkitűzése a magyar vidék természeti, tájképi és kulturális értékeinek megőrzése, bemutatása és gyarapítása.

Magyarországon 2004 óta léteznek natúrparkok, eleinte szabályozások és támogatások nélkül működtek, majd 2014-ben a felelős tárca – az Agrárminisztérium elődje – a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Natúrpark Szövetség négyoldalú megállapodása lendített a folyamatokon.

Korábban megalkották a natúrparki cím odaítélésével és visszavonásával kapcsolatos részletszabályokat rögzítő miniszteri rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a natúrpark név rangot is jelentsen. A rendelet szerint a natúrparkok kötelesek éves szakmai beszámolót készíteni, működési költségeikhez, rendezvényeikhez támogatásokat kaphatnak.

Az országban 17 natúrpark működik, s ez 325 települést érint.

Kapcsolódó
Idilli présházakból és pincékből lesznek szállások a Vasi Hegyháton
Különleges és védelemre méltó épületek sokaságát találni errefelé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik