Virágzó vidékünk

Vásári forgataggá változott a hortobágyi puszta

mti/balázs attila
mti/balázs attila
Az augusztus 20-i ünnepkörben ezrek látogatnak el a puszta hagyományos hídi vásárára.

Augusztus 20-án kezdődött és augusztus 22-ig tart a Hortobágyi Hídi Vásár, melyet a hagyományok szerint államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének napjához kötődően az 1800-as évek elejétől rendeznek a puszta egyik szimbóluma, a Kilenclyukú híd mellett.

Kapcsolódó
Bekerült Európa 20 legszebb úti célja közé a Hortobágy
Olyan területekkel osztozik a rangsorban, mint a Loire-völgye, a Bohinji-tó, a Susak-sziget vagy a Bajor-erdő Nemzeti Park.

A vásár a kezdetekben állatvásár volt, de nem hiányoztak arról a kézművesek sem. Mára az állatvásár jelleget felváltotta a népművészeti és kézműves portékák bemutatása, árusítása. Szinte az egész ország területéről érkeznek a ma már egyre ritkábbnak számító mesterségeket űző vásárosok, így mézeskalácsosok, szíjgyártók, kalaposok, fazekasok, fafaragók, késkészítők.

MTI/Balázs Attila Eladó vesszőkosarak a vásárban 2021. augusztus 20-án

A vásárban a népi-, kézműves- és bio-termékek mellett megtalálhatók régiségek és modern kori vívmányok is. A vásár mellett nagy jelentősége van a  pásztorok, csikósok, gulyások találkozóinak, bemutatkozásainak, számadásainak, valamint a látogatók megismerkedhetnek a Hortobágyra jellemző hagyományos, tájjellegű ételekkel is.

MTI/Balázs Attila Érdeklődők a vásárban 2021. augusztus 20-án

A Kilenclyukú Híd – mely Móricz Zsigmond szavaival élve:  „…a középpont a Hortobágy megfoghatatlan végtelenségében – melletti rendezvényt kulturális események, programsorozatok kísérik, melyek főként a hagyományőrzés és a folklór jegyében zajlanak.

Az idei program augusztus 22-én a vásári forgatag folytatásával és a hortobágyi díjugrató pályán lovasversenyekkel zárul.

Kapcsolódó
20 éve világörökség füves pusztánk, a Hortobágy
1999-ben vették fel a világ kulturális és természeti örökségének listájára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik