Virágzó vidékünk

Matuzsálemi korú Ikarus járja egy napon át a Mátrát

facebook/demecs norbi túrái
facebook/demecs norbi túrái
Szeptember 25-én színes programokkal várják az érdeklődőket a Mátrába.

Negyedik alkalommal rendezi meg a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület a Mátrai turizmus napját szeptember 25-én. Az egyesület négy éve indította útjára a programot, első alkalommal 130 éves a mátrai turizmus néven. A nem várt siker nyomán évről évre a Mátraszentimrén várták a vendégeket, az elmúlt két évben azonban a pandémia miatt szünetelt a program, írja a kekesonline.hu.

Kapcsolódó
Természetjáró Guinness-rekord-kísérletre készülnek a kéktúrázók
A leghosszabb túraútvonalat és a legnagyobb földrajzi területet egy nap alatt bejáró hazai túrarendezvény valósulhat majd meg.

Ebben az évben két korábbi programjukat ötvözik, a tíz éven át sikerrel futó Mátrai múzeumok éjszakáját és a Mátrai turizmus napját.

Az előbbi program sajátosságából átemelték, hogy több útvonalon autóbuszos program keretében mutatták be a Mátra településeit, hagyományait, gasztronómiai különlegességeit, míg a Mátrai turizmus napján Hanák Kolos előtt tisztelegtek, aki az első útikalauzt írta a Mátráról és az első turisztikai egyesületet alapította meg a Mátrában 1887 májusában.

A programra idén a Turizmus világnapjához legközelebbi hétvégén, szeptember 25-én kerül sor. Ismét érkezik az Ikarus 55 retro autóbusz, ami a Mátra kevéssé ismert településein rója majd a kilométereket. Visontán Dotto kisvonatos falunézés és veterán autók találkozója, Detken helyi gasztronómiai különlegességek várják a vendégeket.

A programok között szerepel még patkolt tojásbemutató, vadászati kiállítás, szoborpark látogatás, de akár a gyöngyössolymosi Pincés malom, a gyöngyöstarjáni Haller pince is megtekinthető.

A programban szerepelnek még Gyöngyös különleges egyházi értékei, mint az egyedülálló Egyházi kincstár, a Zsolnay majolikából készült stációk, vagy a kilátás a Szent Bertalan-templom tornyából. Összesen kilenc település kincsei szerepelnek a kínálatban, több olyan is, melyek egyébként nincsenek nyitva a látogatók előtt.

Az Abasár feletti Szent Anna-kápolnához ezen a napon egy különleges gyalogtúra is indul Demecs Norbi vezetésével, aki ezen a napon az 1950-es éveket idéző túraöltözetben avatja be a kirándulókat környék rejtelmeibe.

A szervezők remélik, ezzel az őszi programmal is sok új rajongót szereznek a Mátra különleges kincseinek.

Kapcsolódó
Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon
Mindent lefotóznak, ami mozog és a Holdnál közelebb kerül a Földhöz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik