Virágzó vidékünk

Kilátók sokasága újul meg a Balatonnál

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Cél a meglévő szálláshelyek főszezonon kívüli jobb kihasználása, az átlagos tartózkodási idő meghosszabbítása.

A kilátók, kilátópontok összekapcsolását célzó csaknem 600 millió forintos fejlesztés valósul meg a balatoni turisztikai térségben.

Kapcsolódó
Balatoni kilátók, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a magyar tengerre
A tó körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével megvalósuló 589,05 millió forintos projekt 2018. december elsején kezdődött.

Azóta már elkészült a Kis-hegy erdei élményközpont a Sefag Zrt. közreműködésében Balatonlellén, illetve a szántódi erdei “Molyhos-tölgy” pihenőterasz. Továbbá a Bakonyerdő Zrt. fejlesztésének eredményeként felújították és gyermekbarát elemekkel bővítették a szigligeti Óvár-kilátót, Balatongyörökön, a Keszthelyi-hegységben, a Batsányi kilátó körül és a Szerelemdombon pedig interaktív játékelemekkel mesetanösvényt is kialakítottak.

Ezen felül 4 látogatószámlálót helyeztek ki a Festetics-, a Batsányi-, a szigligeti Óvár- és a tihanyi Őrtorony-kilátókba.

Év végéig a projektben statikailag megerősítik a gyenesdiási Festetics-kilátót, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány pedig szemléletformáló és marketing tevékenységgel segíti a projekt sikerességét

– közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

A fejlesztések jövőre is folytatódnak. 2022 első negyedévében a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nkft. a kilátó környezetének megújításával a Hajózástörténeti Látogatóközpont szolgáltatásait fejleszti és bővíti Balatonföldváron. Fonyód önkormányzata pedig a Szaplonczay sétány átfogó felújítását valósítja meg, továbbá kiszolgálóépület létesítését, illetve a Sipos-hegyi és a Várhegy-kilátó fejlesztését tervezi

– írták.

A várhatóan 2022. május 31-ig tartó fejlesztés célja, hogy segítsék a meglévő szálláshelyek főszezonon kívüli jobb kihasználását, az átlagos tartózkodási idő meghosszabbítását.

A Széchenyi 2020 programban megvalósuló projektben a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványon kívül részt vesz Fonyód önkormányzata, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nkft., illetve a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt.

Kiemelt képünkön a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó 2020. október 26-án. Az 1950-es években épült kilátó 2020-ban elnyerte az év kilátója címet.

Kapcsolódó
Csodás panorámát kínál a Balaton legújabb kilátója
A balatonlellei Kishegyről kitárulkozik előttünk a magyar tenger.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik