Virágzó vidékünk

Ez az ország legújabb természetvédelmi területe

horváth zsolt
horváth zsolt
A Kisoroszi Szigetcsúcsnál alacsony most a vízállás, ezért meglehetősen nagy méretűre hízott a kavicspad.

A Kisoroszi Szigetcsúcs a Szentendrei-sziget legészakibb csücske, Kisoroszi része,  valódi nomád paradicsom, ahol a vízhez érve az egyik oldalon a visegrádi várat, a másikon a Börzsönyt láthatjuk.

Kapcsolódó
Természetvédelmi terület lett a Duna csodálatos szigetcsoportja
Fekete gólya, rétisas, haris, európai hód, kornistárnics és mocsári aggófű él a Duna érintetlen vidékén.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt e területet nem nyilvánították védetté, így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat.

horváth zsolt

2021-ben 373 millió forintos turisztikai fejlesztést akartak elindítani a területen, miután a kormány 2017-ben kiemelt turisztikai térségbe sorolta a Dunakanyart.

A beruházás céljai közt szerepelt egyebek mellett az utak leaszfaltozása, járdák építése, közművesítés, növénytelepítés, geodéziai mérések. A Kisoroszi Szigetvédők civil szervezet petíciót is indított, hogy a hely

ne alakuljon át természetpusztító turisztikai nagyüzemmé.

horváth zsolt

A korrekcióra idén szeptemberben került sor. A Magyar Közlönyben megjelent természetvédelmi besorolást módosító rendelet lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására, miután a Kisoroszi Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá vált.

Horváth Zsolt fotós a napokban járt a helyszínen, és gyönyörű felvételeket készített az ország legújabb védett természetvédelmi területéről.

horváth zsolt

A Kisoroszi Szigetcsúcsnál alacsony most a vízállás, ezért meglehetősen nagy méretűre hízott a kavicspad. Érdekességként írom, hogy a folyók nem csak a mederben folynak, hanem a medret övező kavicságyban is, melyből a parti szűrésű kutakon keresztül ivóvizet vételezünk

– írta Facebook bejegyzésében.

horváth zsolt

A kavicságyban azért sokkal tisztább a víz, mint a folyóban, mert egyrészt mechanikailag tisztul, másrészt a kavicságyban élő milliárdnyi mikroszkopikus szervezet is semlegesíti a szennyező-anyagok többségét. Ezek a szervezetek a vízszint szélsőséges ingadozásait nem nagyon tolerálják.

A nagyon alacsony vízszint esetén jelentősen csökken a számuk, aztán amikor elkezd emelkedni a vízszint csak 2-3 hetes késéssel képesek visszaállni a korábbi szintre. Így a klímaváltozás közvetetten még az ivóvizünk minőségére is hatással van

– fogalmazott Horváth Zsolt.

Kapcsolódó
Üdítő látványt nyújtanak a magasból a Dunakanyar szabadstrandjai
Lenyűgöző és hűsítő felvételek a kánikulában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik