Virágzó vidékünk

Ilyen egy csodás napfelkelte a Keleti-Bakony magaslatain

horváth zsolt
horváth zsolt
Szinte csak a tengeren láthatunk ennyire végeláthatatlan horizontot.

Tés, a Keleti-Bakony legmagasabban fekvő települése már a római korban is lakott volt, fő látványossága ma a két még “lábon álló” szélmalom.

horváth zsolt

A falu határában vízimalmok hajtására alkalmas folyóvíz nincs, így az elmúlt két évszázadban a bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorlájába. A malmokban többféle gabonát is őröltek, kedvező szélviszonyok mellett akár napi 4 mázsát is. Egykoron négy szélmalom működött Tésen, ahol több szélmolnár is dolgozott.

horváth zsolt

A történelmi tények mellett a szélmalmok és a Tési-fennsík tökéletes témát kínál a fotózás szerelmeseinek. Horváth Zsolt, aki közismerten a természet nagy barátja, és kalandozásait, kirándulásait minden alkalommal megörökíti, ezúttal a napfelkelte, a fennsík és a malmok csodás arcát mutatta meg felvételeivel.

horváth zsolt

A mai napkelte a Tési-fennsíkon ért. A fennsíkon szinte mindig fújó szél ideális hellyé tette a szélmalmok telepítésére. A két megmaradt malomból a régebbi 1840-ben épült és ma is működőképes. Szinte csak a tengeren láthatunk ennyire végeláthatatlan horizontot. A hajnal csípősen hideg volt, ez talán a képekről is visszaköszön, de a napkelte igazán csodás látvány innen szemlélve

– írta október 31-i Facebook bejegyzésében.

A környéken nagyon kevés fa van, főleg mezőgazdasági területek határolják a települést.

horváth zsolt

Elképzeltem, ahogy az 1800-as években már kora hajnalban megjelent a molnár, hogy a feltámadó széllel elindítsa az aznapi munkát

– fűzte a fotókhoz.

Kapcsolódó
Évszázadokon át harcoltak a bakonyi szelekkel a tési szélmalmok vitorlái
Jellegzetességük, hogy a tetőzetük forog, a malomtörzsük kőből készült, meghajtószerkezetük pedig a hatvitorlás szárny.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik