Virágzó vidékünk

Szatócsbolt nyílik Veszprém szívében

facebook/pekedli szatócsbolt
facebook/pekedli szatócsbolt
Több mint ötven helyi és környékbeli kistermelő és kisüzem termékeit kínálják.

Juhász Péter és Kis Nóra Pekedli néven olyan szatócsboltot álmodott Veszprém szívébe, az Óváros térre, ami valamelyest visszahozza régi idők nosztalgikus hangulatát, vásárlási szokásait, írta a Veszprémkukac.

Kapcsolódó
100 éves fotókon a nejlonzacskók nélküli piacok hőskora
Ez volt a fórum, a pláza, a friss áruk és ízek tárháza.

Olyan boltban gondolkodtak, ami a hagyományokat ötvözi a modern elemekkel, és ahol össze tudják gyűjteni Veszprém harminc kilométeres körzetéből az őstermelők és kisebb családi vállalkozások portékáit.

A fiatalok közel egy éve indították el ugyanezzel a névvel webáruházukat, amely több mint ötven helyi és környékbeli kistermelő és kisüzem termékeit kínálja. Most látták elérkezettnek az időt arra, hogy megnyissák boltjukat, melyet Veszprém Balaton 2023 EKF program is támogatott.

A pekedli ételhordót jelent, és örülnék, ha ez a szó visszakerülne a köztudatba, mert sokakban régi emlékeket ébreszt

– nyilatkozta a portálnak Péter.

A tulajdonosok szeretnék levenni a termelők válláról az értékesítés terhét, hisz a termelők, a kézművesek dolgozni szeretnek, nem pedig eladással foglalkozni, piacozni, kiszállítani.

Mi elmegyünk a termékekért, reklámozzuk azokat, így nem csak a termelő jár jól, hanem a vásárló is: nem kell neki 30 kilométereket utaznia egy-egy árucikkért, kézműves termékért. Az a célunk, hogy komplett ellássuk a háztartásokat mindazzal, amire szükségük van a kenyértől a tisztítószerekig

– említette a fiatalember.

A vásárló a Pekedli Szatócsboltban minden olyan terméket megtalál, ami szükséges a háztartásban, így zöldség-gyümölcsöt, pékárut, húsokat, tejtermékeket, száraztésztákat, mézeket, magokat, kézműves söröket és borokat, lekvárokat, szörpöket, természetbarát tisztítószereket, natúr kozmetikumokat, illóolajakat és tárolásra alkalmas zsákokat is.

A bolt november 12-én, pénteken nyit, és hetente hat napon át, keddtől vasárnapig várja a vásárlókat.

Egy kis nosztalgia

A szatócs mai nyelven kiskereskedő volt, aki vegyesáru boltjában élelmiszert és különböző háztartási kellékeket – papíráru, textil, vasáru – is árusított.

 

A szatócsbolt nemcsak a falu áruellátását látta el, hanem a szórakozási igények kielégítésében is szerepet játszott.

 

Elsősorban nők vásároltak a szatócsboltban, így vásárlás közben lehetőség nyílt egy kis beszélgetésre.

 

A bejárati ajtó fölött jellemzően kis kolomp figyelmeztette a szatócsot, hogy vendég érkezett.

Kapcsolódó
Közel 300 termelői piac működik Magyarországon
Mivel legfeljebb negyven kilométeres távolságból érkezhetnek áruk a termelői piacokra, kisebb a szállításból fakadó környezeti terhelés is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik