Virágzó vidékünk

Idén is látható az ország legszebb betleheme

Csintalan András
Csintalan András
A rekonstrukciókat hiteles néprajzi források alapján Heves és környéke kézműves mesterei alkották meg.

Heves város Helytörténeti Gyűjteménye előtt, a Hősök terén építették fel 2019-ben azt az adventi installációt, amelynek terve abban az évben elnyerte a Magyarország legszebb betleheme 2019 elnevezésű címet. Az ország legszebb betleheme idén is látható.

Kapcsolódó
Mozgó betlehemet készítettek a sopronhorpácsi plébánián
A betlehem 150 bábuból áll, amiknek egyharmada mozog is.

A Hevesi Betlehem egyedisége abban rejlik, hogy a népi lakóház két helyiségében megjelenő életnagyságú kompozíció párhuzamba állítja a bibliai születéstörténetet a 20. századi szentcsaládjárás szokásával.

A bibliai istálló és a szobai jelenet azáltal válik hevesivé, hogy a viselet és a tárgykészlet minden egyes darabjában Dél-Heves hagyományai tükröződnek.

A háromkirályok pásztorként, tiszanánai, jász és matyó szűcsmintákkal készült subában jelennek meg. Mária ruhája kerekrózsás motívumokkal készült, a kis Jézus slingelt pólyában fekszik. A szálláskeresők öltözetein a térség legjellegzetesebb ruhadarabjai – az élénk színekben pompázó legénykötény, a kömlői főkötő, a kisnemesi pitykés mente  – jelennek meg.

Csintalan András

A rekonstrukciókat hiteles néprajzi források alapján Heves és környéke kézműves mesterei alkották meg a NOTITIA Alapítvány koordinálásával. A megvalósítást a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Idén a Hevesi Betlehem új információs táblái segítséget adnak a látottak azonosításában, például melyik a tiszanánai szűcsminta, a kömlői viselet, vagy éppen a dél-hevesi legénykötény.

Csintalan András

A betlehem technikai tervezését és kivitelezését Csintalan András grafikus, kiállításrendező irányította.

Kapcsolódó
Élő állatok színesítik a porvai betlehemet
A porvai betlehem attól is különleges, hogy egy falubeli gazdától élő állatokat vittek bele: szamarat, bárányt, pónilovat és kecskét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik