Mozaik

Egész évben karácsonyi Betlehemmel várja a látogatókat az olasz kisváros katedrálisa

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ebben a katedrálisban egész évben karácsonyi hangulat van.

Az olasz csizma sarkában lévő Salentói-félsziget az Adriai- és a Jón-tenger által határolt földnyelv, mely vitathatatlanul az egyik legszebb vidék Olaszországban. Itt terül el a húszezres lélekszámú Gallipoli városa, melynek neve a görög kalé pólis kifejezésből származik, jelentése pedig: szép város.

Fotó: Bódi Katalin

A valóban tüneményes városka két részből  – a modern városrészből és a történelmi óvárosból – áll. Utóbbi egy partközeli szigeten található és egy többíves híd köti össze a várossal. Az óváros megannyi kacskaringós utcácskájával, sok templomával, régi épületeivel valódi turistaparadicsom.

Fotó: Bódi Katalin

A látnivalók közül kiemelkedik a Gallipoli óvárosának központjában magasodó barokk katedrális, a Basilica Cattedrale di Sant’Agata. Az önmagában is lenyűgöző épület arról is neveztetes, hogy falai között – egy 140 négyzetméter alapterületű volt raktárban – életnagyságú alakzatokkal és figurákkal – helyi kézművesek közreműködésével – hozták létre a karácsonyi Betlehemet, mely felelveníti a bibliai történetet, Jézus születését és annak  korhű környezetét.

Fotó: Bódi Katalin

Eredetileg úgy tervezték, hogy a karácsonyi ünnepkörben, adventtől Vízkeresztig látogatható a mesebelivé formált Betlehem. A nagy érdeklődésre való tekintettel az egyházi méltóságok úgy döntöttek, hogy egész éven át megtekinthető a katedrális e különleges látványossága.

Képgalériánkban további részletek tekinthetők mega katedrális Betleheméről

Galéria
Fotó: Bódi Katalin

Bódi Katalin fotós az ünnepek előtt járt a helyszínen, és korábbi kalandjait követően ezúttal a Basilica Cattedrale di Sant’Agata Betlehemének szépségeit mutatja meg olvasóinknak.

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik