Életmód

Édes semmittevés az olasz életérzés titka

Nem igaz, hogy tétlen kéznek ördög a munkaadója.

Egyszer régen, barátok nélkül sétálgatva az utcán, valaki, akit egyébként kerültek az emberek, kigondolta a szólásmondást, mely szerint “Tétlen kéznek ördög a munkaadója”, írja a Mother Nature Network.

Sajnálatos módon sokunk számára annyira mélyen rögzültek ezek a bölcsnek vélt gondolatok, hogy állandóan le kell foglalnunk magunkat valamilyen tevékenységgel, nehogy egy fikarcnyi helyet is hagyjunk az ördög ármánykodásának.

Rachelle Williams író így fogalmaz erről a Chopra Központnak:

A társadalom a hipertermelékenységet helyezte a dobogó felső fokára, és úgy tűnik, hogy semmit nem teszünk, tehetünk, aminek nincs valamilyen kézzelfogható eredménye a közmegítélés szerint. Így nem is csoda, hogy az embereknek nem marad idejük arra, hogy pihenjenek, és élvezzék a semmittevés jótékony pillanatait.

Ezzel szemben viszont ott van az évszázados olasz filozófia, “a dolce far niente”, szó szerint annyit tesz: édes az, ha nem csinálunk semmit.

Az olaszok évszázadok óta ebben az “édes semmittevésben” élnek, de ezidáig az ördög mégis elkerülte őket. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy tényleg semmit ne csinálnának, csak nem görcsölnek rá a dolgokra, ahogy az a nyugati világban egyre inkább szokásos. Ráérősen kávéznak, elcsevegnek egy idegennel, kényelmesen sétáltatják meg a kutyát, és közben hagyják, hogy az agyuk üresjáratba kapcsoljon. Ez az a fajta kikapcsolódás, amire minden nap szükségünk van.

Kapcsoljuk ki a hírcsatornákat, tegyük félre a közösségi médiát, jöjjünk le az információs mátrixról egy időre, és ne aggódjunk amiatt az idő miatt, amit a tv-től, rádiótól vagy a telefonunktól távol töltünk.

Íme a Dolce Far Niente rövid és tömör összefoglalása az Ízek, imák, szerelmek című filmben:

Ha ki vannak kapcsolva a képernyők, kihagyjuk a házimunkát és eltűnnek a holnap miatti aggodalmaink, leülhetünk szép csendben elolvasni egy jó könyvet, bámulhatunk ki céltalanul az ablakon, vagy épp hallgathatjuk a kedvenc zenénket, anélkül, hogy egy időre az idővel törődnénk.

Collen Long pszichológus szerint meg kell tanulnunk ezt a semmittevést a mindennapokban is alkalmazni, nem szabad csak a hétvégére korlátoznunk a kikapcsolódást, hisz könnyen lehet, hogy már olyankor sem tudunk majd lazítani, ha valóban ezt szeretnénk.

Kiemelt kép: Pixabay

Milliókat kínál egy dél-olasz régió annak, aki odaköltözik
Ajándékba adott pénzzel csalogatják az új lakókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik