Mozaik

Aprajafalvát idézi meg az olasz Hollókő

Aprajafalvát idézi meg az olasz Hollókő

A trullók az UNESCO Világörökségének részei.

Elöljáróban érdemes tudni, hogy az UNESCO Világörökséghez tartozó Hollókő ófalujának régi parasztházai kapcsán Alberobello süveges trullóit – melyek szintén a világörökség részei – jó képzettársítással az internetes irodalom az olasz Hollókőnek is nevezi. Mások egyszerűbben Aprajafalvához hasonlítják a mesés építészeti remekeket.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Ha valaki cikkünk és az itt látható fotók láttán kedvet kap az utazáshoz, az jó, ha megjegyzi: Baritól délkeletre a Salentói-félsziget és a Gargano-hegység között félúton, a Murgia-fennsík dombos vidékén, az olasz csizma sarkának felső részén, Puglia tartományban terül el Alberobello, a trullóiról világhírűvé vált olasz turistaparadicsom.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A szőlővel  és olivaligetekkel borított alacsony dombságból süveges tetőzetükkel emelkednek ki trullók, melyek hengeres vagy négyszögletes alaprajzú épületek fehérre meszelt falakkal. A többségükben a XVI. század végén és a XVII. század elején készült házak többségét kizárólag kőből, mindenféle kötőanyag és tartószerkezet nélkül építették. A trullók vastag falaiknak köszönhetően nyáron hűvösek, télen melegek.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A házikók többsége ajándékboltként működik, ám a trullókban ma is élnek emberek: egyszerűen , olaszosan, hangosan. A mindig nyitott ajtókon keresztül akár az is látható, mi került aznap este az asztalra.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

Minden szónál többet mondanak azonban a képek, melyeket Bódi Katalin nemrégiben Alberobelloban készített. A fotós az olasz csizmában tett kirándulása során Materát is megmutatta olvasóinknak, s mit ne mondjunk, azzal is ámulatba ejtett bennünket.

Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik