Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonöt éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, jelenleg övék Magyarország egyetlen citromfarmja.
A családi vállalkozás 1987-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal próbálkoztak, majd a paradicsom vette át a főszerepet. 2010-ben visszaálltak a szamócára, miközben elkezdődött a mára virágzó citromültetvény telepítése.
A házaspár citromait több helyen lehet kapni az országban. A korszerű fóliasátorban, biológiai növényvédelemmel termesztett lajosmizsei citrom akár egy hónapig is eláll a hűtőben.
Lédús, kellemesen savanyú, ízletes gyümölcs. A héja kezeletlen, így megehető, reszelhető
– írják ajánlójukban.
Napjainkra évi több tonna citromtermésnél tartanak. Rendszeresen szerveznek tanyatúrákat az ültetvényre, melyeken elmondják a citromtermesztés fortélyait, bemutatják a dzsemkészítés menetét.
A citromszezon utolsó tanyatúrájára január 8-án 11 órai kezdettel kerül sor, amikor a kertészet bemutatása mellett dzsemet készítenek. A vendégek láthatják a folyamatot, mi kerül bele, lehet kóstolni a fázisok között és véleményt mondani.
A tanyatúra után néhány hónapra bezárják a kertészetet a látogatók előtt, elkezdik a felkészülést a tavaszi szamóca szezonra.