Virágzó vidékünk

Élvezik a tél minden percét a hortobágyi vadlovak

Az utóbbi években télen egyre ritkább látvánnyá vált a tartósan hóval borított táj a pentezugi vadlórezervátumban is.

A Przewalski ló az egyetlen, napjainkig fenn maradt vadló faj, melyet állatkertek összefogásával sikerült megmenteni. Kisebb populációjuk 1997-ben tért vissza a hortobágyi puszta füves élőhelyére, a pentezugi vadlórezervátumba, ahol kincsként óvják őket, és teremtenek számukra ideális életkörülményeket.

Kapcsolódó
Elkápráztatta a világot a hortobágyi vadlovakról szóló természetfilm
A Vadlovak-Hortobágyi mese című film október 21-től országszerte látható lesz a mozikban.

A hortobágyi vadlovakról három évig készült az a film, mely a legfejlettebb technikákat felhasználva, bámulatos látványvilággal mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, úgy, ahogyan azt korábban biztosan nem láttuk.

Az utóbbi években viszont télen egyre ritkább látvánnyá vált a tartósan hóval borított táj a pentezugi vadlórezervátumban is.

A most leesett hó a Przewalski vadlovak amúgy sem monoton hétköznapjait is megváltoztatja. Mivel vastag szőrzetük és a nyár folyamán felhalmozott zsírrétegük segíti őket a hideg hónapok átvészelésében, a folytonos legelésben a hótakaró sem akadályozza őket. A zord körülmények ellenére a háremcsődöröknek most is ébren kell lenniük, az agglegények harci kedve mit sem csökken a hideg beálltával, és a kancák uralma felett komoly verekedések törhetnek ki

– írta fotókkal illusztrálva Csobán Péter, a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook oldalán.

Valljuk meg, a csodálatos képek láttán valóban közel kerülhetünk a vadlovak mindennapjaihoz, életéhez és önfeledt időtöltéséhez.

Kapcsolódó
Összefogással óvják a Hortobágyon élő vadlovakat
A Przewalski ló az egyetlen, napjainkig fenn maradt vadló faj, melyet csak állatkertek összefogásával sikerült megmenteni, egy kisebb populáció 1997-
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik