Mozaik

Ausztrál vadlovak ezrei kerülhetnek vágóhídra a tűzvész után

Hiába menekültek meg a tűzvésztől, kényszervágás várhat rájuk.

A vadlovak Ausztráliában az elkóborolt vagy elveszett lovak leszármazottai. Az ország számos területén élnek, de a legtöbb az Ausztrál Alpokban vándorol, és sok van közülük Új-Dél-Walesben, a Kosciuszko Nemzeti Parkban.

Noha sokan szeretik őket, sok kárt is okoznak a földterületeken. Az ökoszisztéma megóvása érdekében mintegy 4000 vadon élő lovat fognak be, és távolítanak el a nemzeti parkból hamarosan. Az elsődleges cél, hogy új helyre szállítsák őket, de valószínűleg néhány el is pusztul majd, írja a Mother Nature Network.

Fotó: Flickr/KL’s Australian Images

A lovak száma a parkban gyorsan növekszik, az alpesi területeken a lóállomány több mint kétszeresére nőtt az elmúlt öt évben, és mára meghaladta a huszonötezret.

Chris Pollitt, a Queenslandi Egyetem professzora több mint egy évtizede tanulmányozza a helyi vadlovakat.

A nehézséget az okozza, hogy szeretjük a lovakat. Vad állapotukban, természetes környezetben is. De tudjuk, hogy Ausztrália nem az őshazájuk, ezért kompromisszumot kell kötnünk

– mondta el az ABC News-nak Pollit.

A park három, mintegy 140 000 hektárt felölelő területét érinti az intézkedés: a Nungar síkság, a Cooleman síkság, valamint a Boggy és a Kiandra síkság részeit. A becslések szerint körülbelül négyezer ló él itt, és árthatnak a veszélyeztetett fajoknak az ökológiailag fokozattan érzékeny területen.

Fotó: Flickr/Nelson Bullock

A vadon élő állatok pártfogói azt remélik, hogy a lovak eltávolítása elősegíti a veszélyeztetett széles fogú patkány és a corroboree békák túlélését, amelyeket kritikusan veszélyeztetett fajként tartanak nyilván.

A környezet károsodása mellett maguknak a lovaknak is nehéz a túlélés, most különösen a pusztító bozóttüzek után. Az étel és a víz korlátozott, és nem szokatlan, hogy lótetemek hevernek a kiszáradt vízlelőhelyek körül. Mindezek miatt a szakértők egyetértenek abban, hogy a lóállományt kezelni kell, de nem mindenki ért egyet a módszert illetően.

Fotó: Flickr/Joy Snow

Amikor az Australian Geographic szerint korábban kényszervágást végeztek a lovaknál, a csapdába esett állatok körülbelül egyharmadát nonprofit csoportok vették meg, amelyek előkészítették az állatokat az örökbefogadásra. 2009 és 2015 között az Ausztrál Brumby Szövetség (Ausztrál Vadló Szövetség) mintegy 960 lónak talált otthont, miközben több ezer ment a vágóhidakra.

Fotó: Flickr/Paul McIverFollow

Az érem két oldala

2018-ban elfogadták a Kosciuszko Vadlovak Örökségéről a törvényt az állatok védelembe vétele miatt.

Jamie Pittock szerint viszont a jogi határozatot hatályon kívül kell helyezni. Az ausztrál Nemzeti Egyetem Fenner Környezetvédelmi és Társadalmi Iskolájának professzora erről konzultál a tudományos csoportokkal, köztük az Invazív Fajok Tanáccsal.

Ha nem csökkentjük azonnal drasztikusan a vadon élő lóállományt, a Kosciuszko Nemzeti Parkra és annak egyedi növény- és állatvilágára gyakorolt ​​következményei szörnyűek lesznek. A Kosciuszko Nemzeti Parkban sürgősen le kell vágni a vadlóállományt, mert e nélkül a tűzben felégett növényzet nem tud regenerálódni teljes mértékben, és a veszélyeztetett fajok tovább sodródnak a kihalás felé

– írta a szakember a The Conversation-ban.

Fotó: Flickr/Tanya Puntti

Az invazív fajok tanácsának vezérigazgatója, Andrew Cox elmondta: ez az új törvény lehetetlenné tenné, hogy a nemzeti park újjászülessen a hónapokon át pusztító tűzvész után.

Több ezer ló van még itt, bár néhányan megégtek a tűzben, de azok, amelyek túléltek, csak fennakadást okoznak a park életében. Szükség van a nagyszámú eltávolításukra, mivel az eddigi három év alatt gyakorlatilag semmi nem történt

– fejtette ki Cox.

Persze mindez nem könnyű azoknak, akik szeretik a lovakat. Mint ahogy Pollitt is kihangsúlyozta: a ló érdekeit kell prioritásnak tekinteni.

Kiemelt kép: Flickr/Annett

Az ember, aki szavak nélkül is érti a lovak nyelvét
Suttogó az állatokkal történő együttműködésben testbeszéddel képes a csodákra.
Olvasói sztorik