Virágzó vidékünk

23 hucul kiscsikónak adtak nevet Jósvafőn

A nagyközönség javasolhatta a neveket, a nemzeti park szakemberei ezek közül választottak.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében található Magyarország legnagyobb hucul ménese, mely idegenforgalmi látványosságként is népszerű. A ridegen tartott ménes a Jósvafőtől mintegy másfél kilométerre északra található gergés-lápai legelőkön élvezi a szabadságot:  a lovak szabadon járják a több száz hektáros, fennsíki jellegű legelőterületet, az éjszakát pedig egy oldalról nyitott karámépületben töltik.

A hucul ló a Kárpátokban kialakult fajta, mely genetikailag igen közel áll az ősi vadlovakhoz és a honfoglaló magyarok lovához.

Az Aggteleki Nemzeti Parkban tenyésztett nemesített hucul lóállomány olyan nemzeti kincs, melynek fenntartása, megőrzése és továbbtenyésztése kiemelten fontos érdek. A tenyészet fenntartásának elsődleges célja a génmegőrzés, a fajta biztonságos fenntartása, másrészt a turizmus igényeinek kiszolgálása a természetvédelmi oktatáshoz kapcsolódóan.

Szemet gyönyörködtető téli videó a hucul ménesről
Az Aggteleki Nemzeti Park Jósvafőn található hucul ménese télen is látványos.

A nemzeti park a hagyományoknak megfelelően idén is a nagyközönség javaslatait kérte a 2018-ban született huszonhárom hucul kiscsikó  (12 kanca, 11 mén) névadására. Kérésük csak az volt, hogy a nevek “L” betűvel kezdődjenek. Nagy örömükre rengeteg ötletet kaptak, és megtörtént a kiscsikók névadója is.

A ménes legfiatalabb tagjai a következő neveket kapták:

Kanca

Látomás, Lélek, Léna, Lezser, Lédi, Lelkes, Legenda, Luna, Liliom, Legyező, Liget, Látszat

Mén

Legény, Látnok, Lord, Lidérc, Lovag, Lator, Lavina, Lant, Laza, Lehetőség, Lendület

Kiemelt kép: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Olvasói sztorik