Virágzó vidékünk

Kiszáradt a lillafüredi vízesés

horváth csongor
horváth csongor
A természet nagy rendező.

Legutóbb 2019 márciusában terjedt villámgyorsan a hír, hogy eltűnt a víz a lillafüredi vízesésből, mert az azt tápláló Szinva-forrás – melyet földalatti karsztforrások táplálnak – nem kapott elég vizet. Így Lillafüred természeti csodája, a vízesés ideiglenesen kiszáradt.

Kapcsolódó
Jégcsapokba öltözött a lillafüredi vízesés
Az elmúlt napokban 3-4 métert is meghaladó óriás jégcsapok jöttek létre a vízesésen.

Ugyanez a helyzet állt elő a napokban, ezúttal azonban teljesen más okból, írta a Minap. Sokan hiányolják a páratlan látványosságot, és az okokat keresik a közösségi portálokon.

Amikor nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes táplálása a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat, mivel a tilalom ellenére sokan rámennek a tó jegére

– mondta a portál érdeklődésére Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója, emlékeztetve arra, hogy a lillafüredi vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot.

horváth csongor

A MIVÍZ az önkormányzattal szerződve üzemelteti a vízátemelő szivattyút, és tartja karban a vezetéket..

A szerkezetet több mint egy évtizede helyezték el a Hámori-tóban. A vezeték kiépítésével vizet „szivattyúznak” a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött.

horváth csongor

Az önkormányzattal úgy kötöttek szerződést, hogy a téli időszakban, amikor összefüggő jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor leállítják a vízesés pótlását. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén

– tájékoztatott a szakember, ezzel válaszolva az érdeklődőknek, hogy a tó jégolvadásáig bizonyára várni kell a vízesés “működéséig”.

Kapcsolódó
Tenyerén hordja Lillafüredet a 18 éves fiú
Autodidakta módon tanulja a fotózást és a filmkészítést a tehetséges fiatalember.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik