Virágzó vidékünk

90 éves a lillafüredi Palotaszálló

1930. június 5-én nyitotta meg a kapuit, 2015-ben bekerült a Magyar Értéktárba.

Alighanem Magyarország egyik legszebb kastélyszállója a lillafüredi Palotaszálló, mely a mai kor kényelmi és minőségi elvárásainak megfelelő színvonalon várja a pihenni, feltöltődni és kikapcsolódni  vágyó vendégeket.

Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

Úgy tartják, gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter egy vadászat során fedezte fel ezt a lenyűgöző helyet és Vay Lilla úrhölgy tiszteletére nevezte el Lillafürednek. Az üdülőteleppé fejlesztést gróf Bethlen István miniszterelnök vetette fel az 1920-as években. Egy olyan kormányüdülőt képzelt el, ahol fogadásokkal egybekötve ápolhatják a nemzetközi kapcsolatokat, olvasható a szálloda weboldalán.

A fényűző lillafüredi kastélyszálló tervezésével Lux Kálmán neves építészt bízták meg, aki a Mátyás-korabeli paloták hangulatát felidézve, az 1400-as évek stílusában álmodta meg a hotelt. Tervei tartalmazták az épület környékére vonatkozó elképzeléseket is: függőkert, parkosítás, ródli- és bobpálya, felvonóval ellátott sípálya és síugró sánc.

Fotó: Szinok Gábor

A szálló 1929-ben elkészült, de felavatására csak a következő évben került sor. Lillafüred “ékköve” 1930. június 5-én nyitotta meg a kapuit.

1945-ig a vendégek elsősorban a korabeli elit köreiből kerültek ki, konferenciákat rendeztek, hírességeket láttak vendégül. 1933-ban az írókongresszusra érkező József Attilát a táj szépsége ihlette az egyik legszebb magyar szerelmes vers, az Óda írására. Részben a lillafüredi Palotaszállóban játszódik a ma is népszerű, 1934-ben forgatott Meseautó című film.

Fotó: Szinok Gábor

A második világháborúban hadikórházat rendeztek be itt a sebesült orosz katonák számára, és bár az épület nem rongálódott meg jelentősen, a kórházi üzemelés helyrehozhatatlan károkat okozott az eredeti berendezésben. A háború után az üzemeltetési jog a Bükki Gyógyfürdőkre, majd a Szakszervezetek Országos Tanácsára szállt. A szálloda ezután 40 évig SZOT-üdülőként üzemelt, ahol beutalt dolgozók üdülhettek.

Fotó: Szinok Gábor

Az épület 1993-ban lett a Hunguest Hotels szállodalánc tulajdona, ezt követően került sor a kor- és hangulathű felújítására, korszerűsítésére, szolgáltatásainak jelentős bővítésére. A lillafüredi Palotaszálló 2015-ben a Magyar Értéktár nemzeti értéke lett.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Jégbe fagyott a lillafüredi vízesés
Csodás látvány a jéggé dermedt zuhatag.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik