Mozaik

Ritka madárpárt észleltek a lillafüredi Fehérkőn

Vándorsólymokra leltek a Bükki Nemzeti Parkban. Míg a tojó a tojásán ül, addig a hím táplálékért jár egész nap, s a szerzett zsákmányt a levegőben adja át párjának. A fészek csupán a sziklamászók számára megközelíthető, akik azonban idén elkerülik a sólyompár békés nyugalma érdekében a területet.

A fészek őrzését sziklamászók önként vállalták, a pihenő- és ünnepnapokon pedig a természetvédelmi őrök végzik feladatot, egészen a költés végéig, amit július közepére datálnak – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

A költést megzavarhatja a zaj, ilyenkor a madár leugrik a fészekről és a tojások kihűlnek. A hideggel és esővel járó szeszélyes tavaszi időjárás szintén a fiókák kikelésének esélyét csökkenthetik.

A vándorsólyom a világ egyik legelterjedtebb ragadozó madarának számít.

Érdekesség, hogy Magyarországon az 1960-as évekre a vándorsólyom teljesen eltűnt, köszönhető a rovarirtó szerek kártékony hatásának. Újra az 1997-es évben jegyezhettünk fel sikeres költést, ami azóta is tovább tart hazánkban.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A vándorsólyom fokozottan védett madár, az állat károsítása, elpusztítása bűncselekménynek minősül.

A természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

A Bükki Nemzeti Park kéri látogatóit, hogy Fehérkő helyett más úti célt válasszanak és az elkerített részre ne menjenek át, hogy a madarak nyugalmát meg ne zavarják.

A képek illusztrációk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik