Virágzó vidékünk

Tíz kancával kezdik a lótenyésztést Keszthelyen

MTI/Kátai Edit
MTI/Kátai Edit
Cél, hogy idővel a város a ménesgazdaképzés, a lótenyésztés és a lovassportok központja legyen.

Kisbéri félvér törzstenyészet lesz hamarosan Keszthelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem  Georgikon Campusán. A helyszínt, az előkészületeket és az intézmény további fejlesztéseit Nagy Bálint polgármesternek mutatták be a napokban, írta a Zaol.

Kapcsolódó
Tündér lehet az ország legidősebb lova
Egy ló átlagéletkora 25-35 év közé tehető, de akadnak kivételes esetek.

A városvezető és Rózsa László, a campus főigazgatója egyaránt kiemelte, hogy Keszthelynek és az intézménynek is fontos a jó kapcsolat s együttműködés kialakítása; a helyszíni bejárást is ennek jegyében tartották.

A szemle során a campus vezetői bemutatták a kisbéri félvér törzstenyészet leendő karámjának és istállójának a helyét. Kiderült az is, hogy az 1700-as években épült takarmánytárolót is felújítják.

Január végén 10 kanca érkezik, közülük öt már vemhesen; ezek az állatok jelentik majd a keszthelyi törzstenyészet alapját

– olvasható a portálon.

Rózsa László arról is beszélt a találkozón: a Festetics-örökség ápolása mellett a ménesgazdaképzés miatt is kiemelkedő ez a fejlesztés.

Nagy Bálint leszögezte: a város számára fontos, hogy olyan stúdiumok is legyenek a Georgikonon, amelyek az idegenforgalmat segítik, például a lovas turizmust.

A város és a térség számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű az egyetem. Egyrészt iskolavárosi pozíciónkat erősíti, másrészt láthatjuk, hogyan változik az egész világban a gazdasági élet, és ennek fontos hátterét adja az oktatás

– fogalmazott a polgármester.

A Georgikon célja, hogy idővel Keszthely a ménesgazdaképzés, a lótenyésztés és a lovassportok központja legyen.

Kapcsolódó
Lovaskocsiról is megcsodálhatják a turisták Keszthelyt és környékét
A korhű megjelenésű járgányt az Utazás 2019 Kiállításon mutatják be, várhatóan augusztustól közlekedik majd.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik