Virágzó vidékünk

Már virágzik a hóvirág és a téltemető az Alcsúti Arborétumban

Ster Andrea
Ster Andrea
Olvasóink fotói bizonyítják, hogy hamarosan kezdődhet a Hóvirágünnep.

Az Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület majdnem 40 hektár terjedelmű, a Vértes hegység lábánál elterülő természetvédelmi terület.

A kertet egy Schönbrunnból hazatérő kertész, Jámbor Vilmos tervezte meg angolkert rendszerben.  József nádor 1825-től telepítette ide a növényeket, előtte birkalegelő volt.  Összesen három fa volt a területen, ami most a kertben látható, az mind mesterséges telepítés. Az országban egyedülálló növényhonosítást valósítottak meg, 300 olyan növényfajt ültettek el, ami azelőtt Magyarországon ismeretlen volt – olvasható a Wikipédia oldalán.

Az arborétum főleg óriásira fejlett idős fáiról ismert, de szép elrendezése, az itt látható külföldi egzóta fák, cserjék is maradandó élményt nyújthatnak. Az arborétum fenyőgyűjteménye sok érdekességet, ritkaságot kínál – a hazai fajokon kívül messze földről ideszármazott érdekességeket is.

Pleszinger László

Lucfenyői között is találhatók itt különlegességek, mint a japán luc (Picea polita), vagy az ezüstös lombú szúrós luc (Picea pungens). Itt található a kettős tűjű, sötétzöld feketefenyő (Pinus nigra) és az erdeifenyő (Pinus sylvestris) legnagyobb hazai példánya is: előbbi törzsének körmérete 275 cm, utóbbié 345 cm.

Az arborétumban levő tó szigetének különlegessége az észak-amerikai lombhullató mocsárciprus (Taxodium distichum), ami a talajból fölfelé álló, úgynevezett légzőgyökereket is fejleszt – ezek akár a fa tövétől 15 méterre is felbukkanhatnak.

A tuják több faja is él az arborétumban. Közülük a legérdekesebbik az óriás tuja (Thuja plicata). Egyik, szépen fejlett példánya eléri a 230 cm törzskörméretet is.

Tavaszi virágzás

Az arborétumban a tavaszi virágzás során megtekinthetőek az alábbi fajok:

  • Bogláros szellőrózsa
  • Odvas keltike
  • Pettyegetett tüdőfű
  • Szártalan kankalin
  • Salátaboglárka
  • Hunyor
  • Ibolya
  • Májvirág
  • 7 hóvirágfaj, 24 fajtája

Hamarosan kezdődik a Hóvirágünnep

Az alábbi fotók a napokban készültek, köszönet érte olvasóinknak, Ster Andreának és Pleszinger Lászlónak. A téltemető és a hóvirág látványa egyre több látogatót csábít évről-évre. Érdemes élőben is megcsodálni. A Hóvirágünnep pontos időpontjáról az arborétum facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ster Andrea

Ster Andrea

Pleszinger László

Ster Andrea

Pleszinger László

Pleszinger László

Ster Andrea

Ster Andrea

Pleszinger László

Galéria
Pleszinger László
Kapcsolódó
Gondoltad volna? Több, mint 500 fajta ibolya létezik a világon
Érdekességek, praktikák, receptek az ibolya kedvelőinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik