Virágzó vidékünk

Térképen a megyeszékhelyek legmenőbb épületei

Facebook/Dr. Bárány István Sportuszoda Hivatalos Oldala
Facebook/Dr. Bárány István Sportuszoda Hivatalos Oldala

Az Építészfórum 2020-ban indította el kortárs építészeti térképét, melyre első körben 400 alkotó közel 200 épülete és 600 hozzátartozó cikk került fel.

Az akkor 20. születésnapját ünneplő lap azt a célt tűzte ki, hogy rendszerezett és átlátható formában mindenki számára elérhetővé tegye a közel 28 000 cikket tartalmazó archívumának anyagait, valamint hogy bemutassa a hazai építészet legkiemelkedőbb munkáit, vagy épp legvitatottabb alkotásait

– írták a portálon.

A kutatás első fázisában a budapesti munkákra koncentráltak, melyet később a főváros környéki településekkel, a mostani fejlesztés keretében pedig a 18 megyeszékhellyel bővítettek, így jelenleg összesen 450 épület érhető el a felületen.

Pixabay

A legtöbb nagyvárosi munka Debrecenben, Szegeden és Pécsen található: közel 30, 30, illetve 40 épület. A legkevésbé reprezentált megyeszékhelyek között Zalaegerszeg, Tatabánya, Szombathely, Szekszárd, Salgótarján és Békéscsaba végzett.

A vizsgálat a kortárs építészeti értékekre fókuszál, alapját az Építészfórum archívuma képezi, az időszak kezdőpontjának így annak indulását, a 2000. évet tekintik.

A meglévő struktúrát megtartottuk, ennek megfelelően továbbra is középület, irodaépület, ipari és kereskedelmi épület, örökség, emlékhely, köztér, infrastruktúra, illetve lakóépület kategóriában lehet keresni. A frissítéssel felkerült épületek közel háromnegyede középület, és mindössze két új emlékhellyel gyarapodott a felület

– írták.

A kiválasztás szempontjairól azt írta a szakmai lap, hogy a saját archívumuk módszeres átnézése mellett a Média Építészeti Díjjal, a Pro Architectura és az ICOMOS-díjjal korábban kitüntetett épületeket vették szemügyre, tovább a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének térképét böngészték végig.

Csak olyan épületek kerültek fel a felületre, melyekről korábban az Építészfórum beszámolt, így egyáltalán nem tekinthető teljesnek a bemutatott házak köre.

Facebok/Hiemer-ház (Székesfehérvár)

A munka során nemcsak a kiválasztott épületeket bemutató cikkeket gyűjtötték össze, hanem a vonatkozó anyagokat is, így gyakran a tervpályázatok, beadott pályaművek, épülettervek, valamint az elnyert díjak is megtalálhatóak a kapcsolódó tartalmak között.

A fejlesztés keretében ezeket a tartalmakat javítottuk és kiegészítettük, azonban néhol továbbra is hiányok vagy esetleges tévedések lehetnek, melyet köszönünk szépen előre is szemfüles olvasóinknak, ha a laura.sutori@epiteszforum.hu címen jeleznek nekünk

– fogalmazták meg a szerkesztők kérésüket.

A kortárs építészeti térkép fejlesztése azonban még korántsem ért véget: az elkövetkezendő fázisok a jelen kutatásból kimaradt városokra, illetve a vidéki helyszínekre fognak fókuszálni.

A térképet ide kattintva böngészheti!

Kapcsolódó
Év háza 2020: ez a legszebb középület a közönség szerint
Az elismerést ünnepélyes keretek között szeptemberben adják át.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik