Virágzó vidékünk

Átadták az ország legújabb kilátóját

aktív magyarország
aktív magyarország
Sopronon és környékén kívül nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol viszonylag kis területen ennyi kilátóval találkozhat az erdőjáró.

Újabb turisztikai fejlesztés valósult meg a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTF Zrt.) koordinálásában: az „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” elnevezésű projekt keretében megújult a Kecske-hegyi kilátó, írta az Aktív Magyarország.

Kapcsolódó
Csak vízen közelíthető meg a Tisza-tó két új kilátója
A két különleges kilátó egyike a Ravasz-háton, míg a másik a Csapói Holt-Tiszán található.

A Fertőmelléki-dombságon, avagy a Szárhalmi-erdőben álló korábbi kilátót elbontották, a helyén pedig egy új faszerkezetű építmény létesült. A kilátópontról pazar kilátás nyílik a környék erdőségeire, amely csak gyalogosan közelíthető meg.

56 lépcső vezet a tetejéig

Sopronon és környékén kívül nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol viszonylag kis területen ennyi kilátóval találkozhat az erdőjáró. Az építmények közül most a Kecske-hegyi kilátó újult meg, melynek kivitelezési munkálatai még 2021 őszén indultak el a régi kilátó szerkezetének elbontásával. A kilátó négy darab, egyenként 14,5 méter hosszúságú tartóoszlopon áll.

A 11 méter magasan található kilátószintre 56 db falépcsőn lehet feljutni, az építmény teljes magassága pedig közel 14 méter. A kivitelezés során speciális megoldásokra volt szükség, hiszen az építkezés teljes ideje alatt gondosan ügyelni kellett a környék természeti értékeinek védelmére is.

Rálátni a Fertő-tóra is

Az építészeti műtárgy különlegessége, hogy a kilátószintről rálátni a Fertő-tóra, a kőhidai medencére, a Dudlesz erdő és a Bécsi domb vonulatára, a Virág-völgyre, az Aranyhegyre, valamint Sopron városára is. Az építmény – ahogy korábban is – csak a turista forgalom számára, gyalogosan közelíthető meg.

Így a Nagytómalomtól mintegy 20 perces könnyű sétával a sárga jelzést követve érjük el a Kecske-hegy panorámapontját. Fertőrákos irányából is indulhatunk, a kőfejtőtől fél óra gyaloglás után érkezünk meg a dombtetőre.

A Kecske-hegyi kilátó elődje még 1905-ben készült el, amely a II. világháborúban teljesen megsemmisült. A Tanulmányi Állami Erdőgazdaság 1971–72-ben kilátóépítési programba kezdett, melynek első állomásaként épült meg a Fertőrákos határában álló faszerkezetű létesítmény Rosenstingel Antal tervei alapján.

Most pedig, a több évtizedes múltra visszatekintő kilátó ismét a TAEG Zrt. átfogó karbantartási programja keretében újulhatott meg.

További turisztikai fejlesztések a láthatáron

Az 530 millió forintos összköltséggel rendelkező „Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben” elnevezésű projekt átfogó célja a Sopron-Fertő turisztikai térség területén az aktív turizmus élénkítése a helyiek és a turisták igényeit kiszolgáló infrastruktúra- és szolgáltatás-fejlesztéssel.

A Sopron-Fertő turisztikai térségben egy olyan versenyképes vonzerővel bíró aktív turisztikai desztináció kialakítása a cél, amely az aktív turizmus valamennyi ágát lefedi. Így nemcsak kilátó épül, hanem az SFTF Zrt. koordinálásában megújul a Sopront és Harkát összekötő, valamint a Nemeskúti útnál található 4 kilométeres kerékpárút.

Mindezeken felül madárlest is kialakítanak a Fertő tó nádasában, a Ciklámen tanösvény bekerül a Digitális Vándor alkalmazásba, illetve játszótéri elemmel bővítik a Lövér Alpin Parkot.

Kapcsolódó
Megújult a Mecsek ikonikus kilátója
A kilátó már évek óta le volt zárva.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik