Virágzó vidékünk

Új növények otthona a Hármas-Körös hullámtere

wikimedia commons
wikimedia commons
Ez a természetvédelmi kezelés eredménye.

2009 óta végez a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi kezelést a Hármas-Körös öcsödi hullámterében, az Álom-zugban. Már mutatkoznak az első, jelentős eredmények, írta meg honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Őshonos erdők születnek a Maros ártérben
A hullámterekben nem könnyű az erdőterületek felújítása.

A mintegy 110 hektáros területen minden évben kettős kezelést alkalmaznak: legeltetést és kaszálást. A zug egyik fele fás legelő, a másik klasszikus kaszáló. Az elmúlt évek során a terület partéli részeit, idén pedig a belső részeket is mentesítették az inváziós amerikai kőristől és zöld juhartól. Már csak őshonos faállományok (fehér fűz, fehér és fekete nyár) találhatók itt. Remélhetőleg a puhafás vegetáció ezután megerősödik.

Az agresszíven terjedő, idegenhonos gyalogakác is minden évben sok munkát ad. A fás legelőnek a fák alatti területein jelenleg is zajlik az irtás, itt kézi munkával próbálják visszaszorítani a gyalogakácot. A legeltetési időszak kezdetére ezek a munkálatok befejeződnek.

Harsányi Dezső Attila

A természetvédelmi kezelés eredményeként olyan új fajok is megjelentek már a területen, mint a nyári tőzike és a réti iszalag. Az élőhelyi adottságok javultak, így ezek a növények újra otthonra leltek az Álom-zugban

– áll a közleményben.

Kapcsolódó
Ritka látványt nyújtanak a Maros homokpadjai
Aki csónakkal közlekedik, annak érdemes figyelnie, mert könnyen felakadhat a homokzátonyokon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik