Mozaik

Ritka látványt nyújtanak a Maros homokpadjai

Aki csónakkal közlekedik, annak érdemes figyelnie, mert könnyen felakadhat a homokzátonyokon.

Az ősz közeledtével a Körös-Maros Nemzeti Park területén kanyargó Maros folyón ismét megjelentek a kisebb-nagyobb homokpadok, melyeken gyakran megfigyelhetők az élelem után kutató billegető cankókat – olvasható a nemzeti park honlapján.

A Maros gyors folyású, hosszú folyó, amely a többi magyarországi folyóhoz képest lényegesen több hordalékot szállít. A hegyi vízgyűjtő területek után a magyar-román határszakaszon a sík területre érve sebessége lelassul, medrében pedig lerakódik a durva frakciójú homok. Ebből a nyár előrehaladtával egyre több helyen képződnek a felszínhez közeli, víz alatti zátonyok, sőt vízből kilátszó homokpadok is. A homokpadokkal tarkított széles folyómeder érdekes, egyedi látványt nyúlt. A Maros által szállított durva frakciójú homokot régebben egyébként gyakran használták az építkezéseknél, vakolat készítéséhez.
Fotó: karavantura.hu
Fotó: karavantura.hu
Azokban az években, amikor tavasszal kevés eső esik, már nyár elején megjelennek a homokpadok, melyeken gyakran kis lilék is költenek. Idén esős volt a tavasz, ezért ilyen költések nem voltak.
Az utóbbi napokban a homokpadokon gyakran láthatók billegető cankók. Az élelem után kutató rigónyi méretű madarak jellegzetes sipítozó hangokat hallatnak. Apró bogarak, rovarok, férgek, csigák után kutatnak, járás közben jellegzetesen billegtetik testüket, erről lehet őket felismerni.
Aki ebben az időszakban kajakkal, kenuval, csónakkal közlekedik a Maroson, annak érdemes nagyon figyelmesen haladnia, mivel a víz alatti zátonyokon hamar fennakadhat. A zátonyokra leginkább a víz fodrozódásából lehet következtetni.
Címfotó: Kalota Zsolt
Olvasói sztorik