Virágzó vidékünk

Márciusban szüretelt káposztát és fehérrépát egy somogyi gazda

A téli sarjadékhagyma, a toszkán káposzta és a petrezselyem is takarás nélkül áttelelt egy somogyjádi kertben.

A fehérrépát szép, egészséges levesalapként szüretelte március közepén Alexa Ferenc, aki elmondása szerint maga is most kísérletezik néhány zöldségféle kertben való átteleltetésével.

Ferenc hosszú ideig ügyintézőként dolgozott, csupán néhány éve váltott, és jelenleg piaci zöldségtermesztéssel foglalkozik, illetve gazdálkodni próbál.

Megkértük, hogy meséljen nekünk, hogyan művelte, ápolta a földjét, hogy még márciusban is élvezheti a betakarítás örömeit?

A sarjadékhagymát tavasszal vetettem palántázótálcába. Úgy gondoltam, hogy a fejlődés kezdeti szakaszában egyszerűbben tudom így gondozni a növényeket. Csomóstul palántáztam a kertbe, gondolva arra, hogy úgysem egyesével fogom felszedni őket. Ahogy az a képen is látható a tél folyamán a külső levelek elszáradtak ugyan, de maga a hagyma teljesen ép és friss maradt„

– avatott be részletekbe a gazdálkodó.

A káposztával kapcsolatban pedig megtudtuk, hogy a hűvösebb időjárás a fejlődést nem érintette hátrányosan, viszont a hideg miatt a rovarok kártétele minimálisra csökkent.

A tél folyamán a levelek több alaklommal is gyakorlatilag „kopogósra” fagytak, de olvadás után teljesen frissek és jóízűek maradtak. A képen (nyitóképünk – a szerk.) látható, hogy most március elején bimbós állapotban van, jelezve, hogy már életciklusának második évében van.

– emelte ki Ferenc.

A petrezselyem titka pedig már a vetés előtti munkálatoknál kezdődik, ugyanis az ágyást agroszövettel borította Ferenc. A takarás alatt bár a gyomok csírázni kezdenek, de fény hiányában el is pusztulnak, így egy viszonylag gyommentes felületek kapunk a vetéshez. A kívánt eredmény eléréséhez néhány hét takarás szükséges.

A vetéshez érdemes egy kicsi vetőgépre beruházni, egyrészt gyorsabb és a vetőmag mennyiségét tekintve takarékosabb megoldás a kézi vetésnél. Sorjelölőkként gereblye fogaira húzott rövid gumicsöveket használok. A petrezselyem magok elég nehezen csíráznak, különösen igaz ez, ha a petrezselymet másodvetésként vetjük

– tudtuk meg a gazdától, aki a problémára kitérve elárulta azt is, hogy a legfőbb gondot az okozhatja, hogy sekély a vetésmélység és a talajfelszín a melegben gyorsan kiszárad.

Megoldásként érdemes csepegtetőszalagot fektetni a sorokra. A bakhátas művelés pedig kimondottan előnyös a gyökérzöldség félék esetében.

A kertemben meglehetősen kötött a talaj, így viszont a bakhát lazább talajában a gyökérzöldségek sokkal szebben fejlődtek

– tett hozzá.

Megtudtuk közben, hogy az elhúzódó ősz, illetve a kezdeti enyhe tél miatt döntött úgy Ferenc, hogy a petrezselyem egy részét az ágyásokban hagyja. Ebben az esetben is igaz, hogy keményebb fagyok után a levelek egy része megfagyott, megsárgult, de a földalatti rész teljesen egészséges maradt.

Alexa Ferenc pedig elárulta, hogy a kísérlet idén is folytatódik, az eredményről pedig beszámol majd lapunknak.

Kapcsolódó
Gyógyítja és boldoggá teszi a kertjét a győrsövényházi gazda
A vegyszermentesség és növénytársítások is kiemelt hangsúlyt kapnak.
Olvasói sztorik