Virágzó vidékünk

Civilek teremtettek egészséges piacot a Szigetközben

Április 10-én, vasárnap indul idei útjára a Szigetközi Szatyor. Győr-Moson-Sopron megye különleges kézműves vásársorozata alulról jövő kezdeményezés, a célja, hogy minőségi, helyi és egészséges termékeket juttassanak el a lakókhoz saját, közvetlen közelükből.

A tavaszi nyitás első állomása a Szigetköz szívében lévő község, Máriakálnok, ahol vasárnap reggeltől sok programmal, érdekességekkel is várják a forgatagot. A környezettudatosság jegyében az első 50 kerékpárral érkező vásározót süteménnyel vagy almával ajándékozzák meg.

A Győr-Moson-Sopron megyében egyre inkább nevet szerző kézműves vásár, a Szigetközi Szatyor maga egy közösségi kezdeményezés, amely 2014-ben indult útjára. A cél egy biztos hely létrehozása, ahol a közösség tagjai olyan táplálékot, olyan termékeket találnak, ami két feltételnek biztosan megfelel: helyi, környékbeli termelők készítették; másrészt organikus vagy kíméletes termelésből származik.

A vásárlói igények mellett a termelőknek is megjelenést, hiteles márkajelzést biztosít, így a vevők célzottabban találhatják meg őket.

A működés hátterére egyesületet is létrehoztak a tagok, a munkát önkéntes alapon végzik. Mint mondják, a Szatyor nem kereskedelmi tevékenységet végez, és nem is szolgáltat. A Szatyor egy kapcsolat a termelő és a fogyasztó között.

Fontos, hogy a szervezők szigorúak, csak azokat engedik be standjukkal, ahol megfelelő metódussal készítik a termékeket. Törekednek arra, hogy minél kisebb legyen a készítés ökológiai lábnyoma, a termelőtől a vásárlóig tartó rövid beszerzési lánc pedig számos előnnyel rendelkezik az ártól az élelmiszer-biztonságon át a stabilitásig.

A piaci kavalkád is színes: az alapvető élelmiszerektől a kuriózumokig, a hozzávalóktól a készételekig terjed, de használati cikkek, népművészeti és kézműves, iparművészeti standok ugyanúgy sorakoznak itt, és várják a vásárlókat.

A piac tavasszal még Dunaszentpálra és Mosonmagyaróvárra is ellátogat.

Húsvétváró Szigetközi Szatyor április 10-én 8.00-tól 13.00 óráig Máriakálnokom, a Kápolna tér-Rózsakert helyszínen.

Kapcsolódó
Balzsam a léleknek a Szigetköz meseszép parasztháza
A dunaremetei házaspár büszkesége a csodaszép porta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik