Virágzó vidékünk

Bravúros fotón hazánk egyik legrégebbi temploma

Kevesen tudják, de a Bakony lábánál, közel a Balatonhoz található az egyik legrégibb hazai templomunk. A román stílusú ösküi kerektemplom nem csak kora, de formája miatt is egyedülálló. Bár építésének pontos idejét nem ismerjük, művészettörténészek a 11. századra teszik a keletkezését.

A templom eredetéről számos kalandos elmélet látott napvilágot az elmúlt évszázadokban. A legismertebb tévhit az, hogy egy török időkből származó mecset lenne. Erre utal a 19. századi felújításakor a bejárat felé került tábla szövege is, sokan ezért máig mecsetnek hívják a középkori templomot, ami egyébként a Mecset utcában található, ezek szerint nem véletlenül.

Az biztos, hogy a körtemplom már sok mindent túlélt. A magaslaton emelkedett már Székesfehérvár elestekor, mikor 1543-ban Ösküt porig rombolták a törökök, és büszkén állt akkor is, mikor az enyészet mardosta, hisz csak 1725-ben épült katolikus templomként újjá, amikor a  XVIII. század elején a Zichyek felvidéki szlovákokkal népesítették be az elnéptelenedett Ösküt. Ekkor kapott eredeti, csúcsos teteje helyett kupolát.

Sőt, az sem rendítette meg a Kerektemplom délceg tartását, mikor a Székesfehérvár-Veszprém vasútvonal 1872-ben félbevágta a dombot, amelyen áll.

Az ösküi kerektemplomot a napokban Borbély Krisztián fényképész örökített meg, látványos felvételén még egy hullócsillag is elhúzott az építmény felett.

Ambient Lights / Facebook

A természetfotós kiváló munkáiból korábban már többször is mutattunk ízelítőt, felvételeit az Ambient Lights Facebook- és Instagram-oldalán egyaránt érdemes követni.

Kapcsolódó
Veszprém megye 3 gyöngyszeme, amit mindenképpen látni kell
Tudtad, hogy Veszprém megyében van hazánk egyik legrégebbi temploma? És azt tudod-e, hol találsz a Bakonyban szélmalmot? Most mindet megmutatjuk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik