Virágzó vidékünk

Újraélesztéssel mentettek meg egy gólyatöcsöt

Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány
Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány
Műtét közben élesztettek újra egy ritka hortobágyi madarat. Ez bravúr és szerencse a madármentők munkájában, főleg, mert a sérült szárnyasok életben maradását gyakran nem is a kezelés, hanem az emberrel való találkozás miatt átélt stresszhelyzet nehezíti meg.

Kétszeres törés és csúnya seb miatt végeztek halaszthatatlan műtétet egy ritka madáron, amikor leállt a lélegzete. A madármentők újraélesztéssel próbálkoztak, sikerrel – a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány számolt be a madármentő műtét nem mindennapi sikeréről közösségi oldalukon.

Bal felkarcsontja kétszeres törést szenvedett ennek a szépséges gólyatöcsnek. A seb csúnya volt, így a műtét sem várhatott. Az egyik törést már épp sikerült rögzíteni, és a másiknál is közel jártunk a megoldáshoz, mikor a törékeny madárkának a lélegzete elmaradt, leállt… Örökkévalóságnyi percek jöttek. Újraélesztés, ébresztés… Már azt hittük, elveszítjük… Végül felsóhajtott. Ma már jobban van, pihen, erősödik, és várja a következő műtétet.

– írja a különleges pillanatról a Madárkórház.

Országalbum

A stressz elkerülése éppen olyan fontos, mint a helyes kezelés

A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány története már a ’80-as évek elejére vezethető vissza, de 1999 végétől már intézményi szinten szolgálja a madarak mentését és gyógykezelését. Számos sérülésre alkalmas műtővel rendelkeznek, magas műszerezettséggel. A rendelőkben évente több száz védett madár ingyenes kezelése történik a szalakótától a bölömbikán át a rétisasig.

 

Az ellátandó sebek zömét elsősorban baleset, nem ritkán emberi tevékenységből eredő sérülés okozza.

 

A már kórházba került, vadon élő madarak elhullásához azonban nem ritkán vezethet az, hogy nagyon megviseli őket a kezeléssel járó stressz. Ezért az intézmény mind az ápolás, mind a kezelés során nagy figyelmet fordít ennek elkerülésére.

 

A kórházhoz kapcsolódó madármentő kiállítás a Hortobágy egyik érdekes turisztikai látványossága.

Védelmük az élőhelyek megőrzésén múlik

A gólyatöcs szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Európában stabil fészkelő, hazánkban nagyjából 200-400 példány közötti az állományuk. Főként a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon fészkel rendszeresen, szikes tavak szigetein, víz közelében. Neve sem véletlen, hiszen leginkább egy apró gólyának tűnik a hím, a maga fekete-fehér tollazatával, míg a tojó barnás, fején és tarkóján fehér foltokkal. Különlegesen hosszú lábú, kecses parti madár. Hosszú lábaival más parti madaraknál mélyebbre gázolva keresi a vízben rovarokból, rákokból, lárvákból álló táplálékát. Jellemzőjük, hogy a fészkek közelébe tévedő embert az öreg madarak bátran, hangos kiáltozással, körberepüléssel ijesztik, majd távolabb leszállva éles hangokkal igyekeznek távol tartani.

A hazai állomány biztonsága a vizes élőhelyek megmentésén és visszaalakításán múlik, ami növeli a sikeres költéseket. Ennek szellemében mára jelentős költőhelyei védelem alatt állnak hazánkban.

Kapcsolódó
A gólyatöcs lett a 2019-es év madara
Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik