Virágzó vidékünk

Bámulatos panorámájú az év kerékpárútja

A Deseda-tavat megkerülő kerékpárút nyerte meg az Év Kerékpárútja pályázat közönségszavazását.

Az idén harmadik alkalommal kiírt Év kerékpárútja pályázat 11 döntősére több mint 7000 szavazat érkezett, a nyertes Deseda-tó körül futó kerékpárút 1964 szavazattal szerezte meg 2022 Év Kerékpárútja címet a Győr-Pannonhalma és a Barcs-Drávatamási közötti kerékpárutak előtt, írta közleményében az Aktív Magyarország.

Kapcsolódó
Ez lett az Év Erdei Kerékpárútja
Sok javaslat érkezett, végül tíz útvonal került a döntőbe.

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub pályázatára március 11-25. között 59 pályázat érkezett. A szakmai zsűri ezekből válogatta ki a 11 legjobbat, melyekből a nagyközönség választotta ki Magyarország kedvenc bringaútját.

Kaposvár tava körül fut az Év Kerékpárútja

A Kaposvár melletti tó sokak kedvelt üdülő- és pihenőhelye. Nyáron strandként, hideg teleken korcsolyapályaként, szezonban horgásztóként élvezik a közelben lakók, kerékpárral viszont egész évben bejárható a víztározó. A nyertes szakasz a város központjából indul, és 4 km tekerés után éri el a tavat. A vízparti tekerés további 15 km, melyet pihenőhelyek tarkítanak. A Deseda-kilátóból „Somogyország” dimbes-dombos tájait figyelhetjük meg. Egy kis északi kitérővel az arborétumot is meglátogathatjuk, ahova egy bájos fahíd vezet át. Kaposvár idén tényleg a biciklizés fővárosa lesz, hiszen vasárnap innen indul a Giro d’Italia kerékpárverseny harmadik szakasza.

Olyan útvonal kaphatja meg az Év Kerékpárútja címet, amely izgalmas turisztikai célpont a bringásoknak, illetve minőségében és biztonsági szempontból is kiváló. A pályázat célja, hogy kerékpárral közlekedők és túrázók megismerjék az ország legjobb desztinációit. Emellett a kampány felhívja a nagyközönség figyelmét, hogy az utak építése, fejlesztése és fenntartása is folyamatos munkát igényel. A Közlekedési Kultúra Napja és a kampány legfontosabb üzenete, hogy a kerékpárutak akkor nyújtanak felejthetetlen élményeket, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

A szavazás az Aktív Magyarország Facebook-oldalán zajlott május 4 éjfélig; a legtöbb kedvelést begyűjtő fénykép nyerte meg az Év Kerékpárútja címet. 2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, tavaly pedig a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence.

A végeredmény

 1. Kaposvár-Deseda-tó                     1964
 2. Győr-Pannonhalma                       1474
 3. Barcs-Drávatamási                         756
 4. Pécs-Orfű                                           672
 5. Vác-Ipolydamásd                            594
 6. Mezőkövesd-Bükkzsérc               476
 7. Budapest-Szentendre                  387
 8. Veszprém-Alsóörs kör                  339
 9. Székesfehérvár-Kisfalud             236
 10. Örvényes-Tihany                            217
 11. Budapest-Nagykovácsi                 74

A díj ünnepélyes átadására az elmúlt évekhez hasonlóan május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján kerül sor.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik