Bőrirritációt okozhat a vakondűző érintése

Jobb kesztyűt húzni, mielőtt hozzá érünk.
Kapcsolódó cikkek

Magas, érdekes külsejű növény, kékes szárán lándzsa alakú kékeszöld levelekkel – ez a hasindító kutyatej, más néven vakondűző, nagy sárfű vagy vakondfű a kutyatejfélék családjába, a kutyatej nemzetségbe tartozó növényfaj.

Kapcsolódó
Szépítsük kertünket egzotikus növényekkel
Néhány különleges növénnyel egyedivé és változatosabbá varázsolhatjuk kertünket

A Földközi-tenger térségéből származó kétnyári növény a világ számos pontján elterjedt. Szántók, utak szélén, bolygatott helyeken, félárnyékban nő. Bár feltűnő, szinte már kellemes külsejű, hazánkban javasolt irtani, mivel rövid időn belül kiszorítja az őshonos növényeket.

A vakondűző elnevezést nem véletlenül kapta. A közhiedelem szerint elűzi a vakondokat, ám ehhez nem elég az, hogy el van ültetve, a vakondnak a föld alatt, ásásközben kell megsértenie a gyökereket ahhoz, hogy a növény olyan irritáló szaganyagot bocsásson ki, ami elűzi az állatot. Kertekben éppen ezért a pockok, vakondok elűzése céljából ültetik, ám hatékonysága nem igazolt.

Az azonban biztos, hogy a növény mérgező tejnedvet tartalmaz, ami bőr és szemirritációt okozhat. Éppen ezért ajánlott kesztyűt húzni, mielőtt megérintjük.

wikimedia.org

A növényt a homeopátiában az olajos magvaiból készült hígított kivonatot bőrgyulladások, görcsös köhögés ellen alkalmazzák.

Kapcsolódó
Irtsuk vagy ne irtsuk? Bemutatkozik az alkörmös
Kisgyermekes ás állatbarát családok jobb, ha vigyáznak vele, mert mérgező.